Vzácný přírůstek v liberecké zoo

Liberec - Je jedinou zoologickou zahradou v Česku a jednou z mála v Evropě, která úspěšně odchovala mládě vzácného nahura tibetského. Řeč je o liberecké zoo, kde se narodila dvě mláďata tohoto celosvětově ohroženého zvířete. Odchov mláďat je proto podle zoologů výjimečnou událostí.

Osmidenní samička a ani ne týden starý sameček jsou nejmladšími přírůstky do původně pětičlenné skupinky nahurů. Kvůli modrým odleskům srsti se jim říká také ovce modrá. Žijí jen v oblasti čínského S´chuanu a jsou velmi vzácní. „Vezmu-li v úvahu, že nahury chováme v Česku jenom my a v Evropě dalších sedm zoologických zahrad, tak je to úspěch. Oni žijí v Číně v oblasti S´chuanu, což je oblast, kterou letos postihlo velké zemětřesení, takže bohužel nevíme, jak se to projevilo na populaci ve volné přírodě,“ uvádí podrobnosti mluvčí liberecké zoo Ivan Langr.   

Skupinky nahurů ve volné přírodě doslova decimují sněžní levharti. Ročně dokáží zabít až čtvrtinu populace. Nejzranitelnější jsou právě mláďata, která se rodí vždy v červnu. „Samice, která letos vrhla druhá v pořadí, vrhla přesně ve stejný den jako loni. Samice, která vrhla první v pořadí, se předběhla o jeden den oproti loňskému roku. Z toho jasně vyplývá ta sezonnost,“ dodává Ivan Langr.  

Liberecká zoo chová nahury od roku 2001 a za tu dobu se zde narodilo již deset mláďat.