Rozhádaným Bernarticím hrozila nucená správa. Nestíhaly připravit zázemí pro volby

Bernarticím hrozila nucená správa ministerstva vnitra (zdroj: ČT24)

Rozvoz hlasovacích lístků v Bernarticích na Trutnovsku musel zajistit krajský úřad. V obci s tisícovkou obyvatel trvalo od konce září bezvládí, a hrozila proto nucená správa ministerstvem vnitra.

V Bernarticích rezignoval 30. září starosta Zdeněk Hefka a s ním i místostarosta a radní. Nového starostu Jiřího Kučeru zvolili zastupitelé až ve středu večer, a to 12 hlasy od 13 přítomných. Obci přitom hrozila nucená správa, pozorovatel ministerstva vnitra Miroslav Veselý už si přijel Bernartice obhlédnout.

Kvůli bezvládní musel připravit páteční a sobotní volby a také rozvézt hlasovací lístky krajský úřad.

Bernartice
Zdroj: ČT24

Bernartice měly během tohoto volebního období už tři starosty. Kvůli bezvládí se na radnici nenašel nikdo, kdo by mohl podepisovat doklady. Ondřej Balog, který pro Bernartice jezdí jako řidič, kvůli tomu například nedostal zářijovou mzdu.

Ve funkcích zůstalo jen patnáct zastupitelů rozdělených do dvou táborů, které si dělají naschvály. „Když jich přijde čtrnáct a je sedm proti sedmi, tak co můžou schválit? Nic,“ komentovala jednání zastupitelstva obyvatelka Bernartic Jana Popková.

Zastupitele rozdělily názory na to, do čeho má obec investovat. Část chtěla postavit kilometrový chodník za 24 milionů korun s poloviční dotací státu, podle jiných by ale šel chodník postavit levněji nebo by se peníze mohly použít na něco úplně jiného.