Víc parkovacích míst a méně automatů. O parkování se bude v Rychnově starat radnice

UvR: Rychnovská radnice převezme starost o parkování ve městě (zdroj: ČT24)

Rychnov nad Kněžnou kráčí „proti proudu.“ Od příštího roku mění systém parkování. Po deseti letech, kdy ho měla pronajatý soukromá firma z Prahy, ho přebírá sama radnice.

Peníze z parkovacích míst nyní padají ze dvou třetin do soukromé pokladny. Od nového roku budou mince z parkomatů příjmem Rychnova. Desetiletou smlouvu s firmou City Parking Group radnice neprodlouží.

Nová filozofie rychnovské radnice počítá s tím, že parkovacích automatů výrazně ubyde, míst pro parkování zdarma bude víc. Za některá se navíc nebude platit.

„Dnes tady je devatenáct parkomatů, později jich tu bude osm. Zužujeme od příštího roku placené parkování pouze na centrum města, a pokud si někdo nebude chtít dovézt ,sedýnku‘ až na náměstí a bude ochotný jít sto, dvě stě metrů, tak zaparkuje zadarmo,“ plánuje starosta Rychnova Jan Skořepa (nestr.). 

Parkovací automat
Zdroj: ČT24

Každý občan Rychnova navíc dostane parkovací kartu na jedno auto zdarma. Pokud si ji už předplatil na příští rok, radnice mu peníze vrátí zpět.

Volnější pravidla parkování město zvládne, míní policisté. „Jsem si vědom, že je velký nárůst motorových vozidel, ale město Rychnov je koncipováno tak, že je tady spousta míst, kde se dá zaparkovat a nevytvoří to žádný problém,“ tvrdí ředitel místní policie Zdeněk Hlaváček.

„Až to bude pod městem, už jen respekt od řidičů… Takhle zodpovědně se chovat nebudou, ani dobře platit,“ myslí si Ladislav Rohr ze společnosti City Parking Group, dosavadního nájemce rychnovského parkování.

Parkování mají v nájmu soukromníci i jinde, například v Hradci Králové až do roku 2037. Některá sdružení kandidující na radnici slibovala, že smlouvu vypoví, do firmy kapitálově vstoupí, omezí její vliv nebo alespoň sníží ceny. Zatím se ale prosadily jen drobné úpravy, třeba snížení parkovného v centru z 50 na 30 korun za první hodinu.