Soud potvrdil podmínku za úmrtí chlapce

Hradec Králové - Bývalý lékař semilské nemocnice Jaroslav Krtička prohrál své dovolání ke Krajskému soudu v Hradci Králové, který zamítl jeho odvolání proti podmíněnému trestu za smrt čtyřletého pacienta nemocnice. Soud potvrdil rozhodnutí Okresního soudu v Semilech, který ho vinil z pochybení při opakované operaci nosních mandlí.

Rutina narazila na zákon schválnosti. Anesteziolog Krtička nenapíchl dítěti před operací žílu, tedy nezavedl venózní linku, jak určují předpisy. Tou by v případě náhlých potíží mohli lékaři zásobovat tělo léky. Kolaps pacienta nečekaně nastal a operační tým neměl cestu, kudy léky do krve dostat. Oživení se nezdařilo a chlapec zemřel. „Pokud by byla zavedena venózní linka, dalo by se účinným způsobem s dalšími komplikacemi bojovat. Byla by tak velká naděje, že by chlapec přežil,“ říká předseda senátu Krajského soudu v Hradci Králové Jan Šulec. Stejný názor zastávala i obžaloba. „Nedbalostním jednáním obžalovaného došlo k úmrtí poškozeného,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Obhájce lékaře u soudu požadoval zproštění obžaloby, protože podle něj neexistuje příčinná souvislost mezi postupem Krtičky a smrtí pacienta. Sám Krtička tvrdí, že zavedení venózní linky nebylo jeho záležitostí. „Já se necítím vinen a opakuji, že jsem nezavinil smrt toho dítěte. Ty komplikace byly tak složité, že se jim nedalo předejít,“ hájí se doktor Krtička.

Okresní soud v Semilech původně Krtičku obžaloby zprostil, Krajský soud v Hradci Králové poté rozsudek zrušil a vrátil věc k dalšímu projednání. Okresní soud v Semilech na základě nového znaleckého posudku uložil podmíněný trest. Předseda senátu Šulec v této souvislosti upozornil, že někteří další lékaři v Semilech postupovali i při dalších operacích podobně jako primář Krtička.