Karlovarská krajská nemocnice má nové představenstvo

Karlovy Vary - Karlovarská krajská nemocnice (KKN), sdružující nemocnice v Karlových Varech a Chebu, má ode dneška nové představenstvo v čele s Luďkem Nečesaným. Jeho tým vystřídá v představenstvu zástupce krajské koalice. Nečesaný chce stabilizovat nemocnice z pohledu jejich hospodaření při udržení rozsahu i kvality zdravotní péče, řekl dnes novinářům. Zároveň má dohlédnout na dokončení a hladké zprovoznění nového pavilonu akutní medicíny.

Jak dnes řekl Nečesaný, konkrétní zadání, jakých výsledků by KKN měla pod jeho vedením dosáhnout, od kraje nedostal. Nechtěl ani spekulovat nad dosavadními výsledky. „Zatím nemám přístup k detailním informacím o aktuálním stavu nemocnice. Číselné vyjádření v nějaké excelovské tabulce může být leckdy ovlivnitelné. My se musíme seznámit s tím, jak tato čísla vznikla a nakolik jsou reálná,“ uvedl Nečesaný.

Nové představenstvo ode dneška tvoří kromě Nečesaného ještě Miloslava Tanečková, která je zodpovědná za ekonomiku, Milan Trpišovský, zodpovědný za výběrová řízení a evropské dotace, a Jan Rais, pod nějž spadá technická oblast. Řízení nemocnice se nový tým jmenovaný Karlovarským krajem ujme v září.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Dosavadní vedení KKN v čele s generálním ředitelem Zdeňkem Horákem mělo za cíl snížit ztráty nemocnic. To se mu zčásti podařilo. Zatímco rok 2009 skončila KKN se ztrátou 53,8 milionu, loňský rok to podle účetní uzávěrky bylo jen 29,5 milionu korun. Horák ale musel neplánovaně čelit i problémům s akcí Děkujeme, odcházíme, ale i s odbory při kolektivním vyjednávání.

Luděk Nečesaný:

„Každá nemocnice má z hlediska smluvních vztahů se zdravotními pojišťovny některé možnosti na straně výnosu. Další možnosti jsou v komerčních činnostech, které nemocnice absolutně nevyužívá.“

Nečesaný dnes řekl, že zásadní personální změny na místech primářů zatím neplánuje. Naopak chce zlepšit obraz KKN tak, aby nemocnice lákaly lékaře a sestry. „V tuto chvíli mám pocit, že nemocnice nebudí pocit kvalitního zaměstnavatele,“ podotkl Nečesaný.