Místo parkoviště pěší zóna. Opravy náměstí ve Veselí nad Moravou skončily

Slavnostní otevření opraveného náměstí ve Veselí nad Moravou (zdroj: ČT24)

Náměstí Míru je jedno z nejfrekventovanějších míst ve Veselí nad Moravou. Místní sem chodí do kina, obchodů nebo na poštu. Prostor, který vznikl v šedesátých letech, se během oprav změnil k nepoznání.

Náměstí dříve vypadalo spíše jako široká ulice s parkovištěm. Dnes zde auta už neparkují, naopak přibylo zeleně. To je patrné zejména ve spodní části, odkud zmizela stání pro auta. Centrum města také nově protíná cyklostezka.

Místo parkoviště vznikla plocha se čtyřiceti stromy, pod kterými mohou místní odpočívat. Usadit se přitom mohou na lavičkách s USB porty pro nabíjení mobilů nebo tabletů, se kterými mohou brouzdat po internetu. Celé náměstí je totiž pokryté bezplatným wi-fi signálem. Přibyly také šachové stolky a veřejný klavír. Na náměstí vznikla pěší zóna a novinkou je také vodní fontána. Centrum města také protíná cyklostezka.

V příštím roce by měla začít druhá etapa oprav. Týkat se bude horní části náměstí, kde se budou konat trhy a jarmarky. Radnice zde plánuje vystavět i novou budovu s byty a kancelářemi. Náklady na opravy vyšly na 50 milionů korun, stejnou částku bude stát i druhá etapa rekonstrukce.

Náměstí ve Veselí nad Moravou čekají opravy (zdroj: ČT24)