Beztíže v Brně: Kosmická loď i tryska, která vynesla Apollo na Měsíc

Fanoušci kosmonautiky mohou na unikátní výstavě Cosmos Discovery v Brně vidět originální kosmickou loď nebo si vyzkoušet stav beztíže. Výstava v pavilonu C na brněnském výstavišti nabídne i několik exponátů, které dosud nebyly vystaveny mimo území Spojených států nebo Ruska.

Na ploše několika tisíců metrů čtverečních bude možné si prohlédnout například model rakety Saturn V včetně její originální trysky, která vynesla loď Apollo na Měsíc. Expozice představí i část řídicího střediska v Houstonu, originál ruské lodi Sojuz nebo podrobný model lodě Apollo.

„Jsme rádi, že můžeme výstavu konečně představit také v České republice. Celou expozici jsme sestavili ve spolupráci s americkou NASA a dalšími prestižními institucemi a odborníky. Na výstavě je více než dvě stě exponátů a téměř žádný z nich ještě nikdo nikdy na území České republiky nevystavoval,“ popsala expozici Květa Havelková, mluvčí společnosti JVS Group, která výstavu produkuje a chce zábavnou formou představit celou historii cest do vesmíru.

Lidé si mohou zblízka prohlédnout také vesmírné skafandry a exponáty z kosmických letů. V modelu vesmírné stanice Mir bude možné si vyzkoušet stav beztíže. Interaktivní Cosmo Camp nabídne dětem i dospělým simulaci náročného výcviku kosmonautů i nejmodernější 3D technologie.