GP Brno: Svátek rychlých kol zatím přinesl drama hlavně mimo areál

Brněnský víkend motorismu: Závody mohou přilákat až 200 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Desetitisíce lidí zamířily k Masarykově okruhu na Velkou cenu Brna. Prestižní závod podniku MotoGP druhým dnem zatím provázejí jen drobné komplikace u vstupu, kde někteří už od pátku nerespektovali bezpečnostní opatření – letos opět o něco přísnější. Zvýšený provoz v okolí ale poznamenalo několik nehod. Dálnice D1 byla kvůli nim zablokovaná ve dvou pruzích.

Nejprve na D1 havaroval kolem 8. hodiny ráno motorkář. Kvůli zranění ho musel vrtulník transportovat do nemocnice. Poté se střetla trojice aut spolu s motocyklem na 189. kilometru ve směru na Prahu.

„Na místě havarovala auta a motorka. Tvořila se kolona, ve které se stala další nehoda,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Už kolem poledne se ale podle policejních zdrojů provoz v místě zcela obnovil.

Do Brna se sjíždějí lidé na Velkou cenu ČR a dálnice je v tuto chvíli hlavní příjezdovou trasou. V okolí Masarykova okruhu, na němž se závod v neděli pojede, parkovalo skoro 8400 osobních automobilů, téměř 2200 motorek, 27 autobusů a 208 karavanů. Vážnější problémy zatím policie řešit nemusela.

Sobotní kvalifikace na hlavní závod
Zdroj: ČTK
Velká cena v Brně
Zdroj: ČTK

„Co se týče bezpečnostních opatření, ta jsou přísnější než v dřívějších letech, především co se týče alkoholu, takže doporučujeme nechat plechovky s pivem doma,“ řekl už v pátek mluvčí automotodromu Petr Boháč.

Řada fanoušků totiž nerespektovala pokyny pořadatelů a s sebou na automotodrom si chtěla vzít například vlastní alkohol. Prostor před vstupem se tak brzy změnil v odkladiště lahví a plechovek. Většina návštěvníků ale provozní řád znala a do areálu vcházela vybavená pouze deštníky a stoličkami.

Kvalifikace Velké ceny Brna
Zdroj: ČTK

Páteční špatné počasí přitom podle organizátorů zájemce neodradilo. Celkem se letos čeká víc než 180 tisíc diváků. Nápor fanoušků řeší policie hlavně posílením hlídek. Na 200 policistů mělo kupříkladu na starost prohledávání míst pod tribunami - kvůli možným výbušninám.

Hlídky posílili také zahraniční kolegové ze Slovinska a Rakouska. „Radíme především při orientaci, kam mají cizinci jít, ale pomáháme taky řešit ztrátu dokladů nebo krádeže,“ uvedl edoucí útvaru rakouské policie Stefan Niedermayr. Kontroly budou hlídky provádět i v přilehlých kempech – především kvůli alkoholu u řidičů.  

Pořadatelský spolek letos získal rekordní podporu z ministerstva školství – konkrétně 70 milionů korun. Další peníze přidal Jihomoravský kraj a samo město. Dotace tak celkem pokrývají skoro 2 třetiny nákladů. 

Rekordní je příspěvek i ve srovnání s dalšími sportovními akcemi roku. Červnové mistrovství Evropy basketbalistek dostalo od státu 23 milionů, květnový šampionát veslařů v Račicích pak 12,5 milionu.

Doprava a bezpečnost Velké ceny Brna (zdroj: ČT24)