Jiří Štopl exkluzivně pro ČT: Kvapil s Novotným po mně chtěli „výpalné“

Brno - Je to přesně 35 dní od chvíle, kdy propukla největší jihomoravská korupční kauza. Právě 11. února policie zatkla občanskodemokratického starostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila společně s jeho stranickým kolegou a bývalým tajemníkem radnice Brno-střed Radovanem Novotným. Co zadržení předcházelo, dnes České televizi v exkluzivním rozhovoru prozradil podnikatel Jiří Štopl.

Loni v prosinci vrcholily přípravy na stavbu takzvaného Sonocentra. Futuristický objekt měl vyrůst v Brně-Žabovřeskách vedle kancelářské budovy Platinium, kterou Jiří Štopl také postavil. Vše běželo hladce, až se na scéně objevil Radovan Novotný. „Setkali jsme se a bylo mi řečeno, že pan starosta do toho takzvaně zapíchl vidle,“ popisuje Štopl první z celé série schůzek s Novotným.
 
Na druhé už bývalý tajemník centrální brněnské radnice přišel s receptem, jak zmíněné vidle z projektu Sonocentra vytáhnout. Novotný nejdříve na schůzce gestikulací požadoval čtyři miliony korun. O několik okamžiků později „slevil“ na miliony dva.

Kvapil prý na dva miliony pokýval hlavou

Podnikatel Jiří Štopl popisuje, jak po něm Kvapil s Novotným žádali úplatek (zdroj: ČT24)

Tou dobou už ale Štopl, mimo jiné spolumajitel jednoho z nejlepších tuzemských nahrávacích studií, veškeré jednání zvukově zaznamenával. A pokračoval v tom i na dalších schůzkách. Na jedné z nich přitom jednal i se starostou Kvapilem. Podle Štopla bylo zjevné, že se trojice baví o úplatku a Kvapil na částku dva miliony korun kýval hlavou.
 
Při poslední schůzce se Novotný dočkal slíbené částky, která v mezidobí klesla na milion korun. Jeho jednání ale tou dobou monitorovala protikorupční policie, na kterou se Štopl obrátil. Krátce po předání peněz Novotného i Kvapila kriminalisté zadrželi.

Žádná politika v tom není, tvrdí Štopl

Dnes už bývalý starosta i bývalý tajemník skončili ve vazbě. Aktivním v získávání úplatku byl podle Jiřího Štopla hlavně Radovan Novotný - na schůzkách se prý choval neopatrně, bohorovně a o penězích na úplatek mluvil otevřeně. Na spekulace o politickém pozadí celé kauzy Jiří Štopl razantně kroutí hlavou. „Mě normálně namíchlo, že po mně chce někdo výpalné, to je základ, žádná politika, ani že bych tvrdil, že já jsem morálně na výši a trochu s tím zabojuji,“ uvedl Štopl pro Českou televizi.

Oba obžalovaní muži by zítra měli dorazit k brněnskému krajskému soudu. Ten bude rozhodovat o tom, zda prodlouží, rozšíří nebo případně zruší jejich vazbu.

Celý rozhovor odvysílá Česká televize v pořadu Týden v regionech z Brna v sobotu ve 12.05 na prvním programu.