„Černé“ maringotky nechtějí jejich majitelé odstranit

Uherský Ostroh - Desítky maringotek na kolech i bez stále lemují břehy jezera u Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku. Stavební úřad je považuje za černé stavby a majitele už před rokem vyzval k jejich odstranění. Realita je však stále stejná. Maringotky na místech, kde nemají co dělat, stojí dál. Háček je ovšem v tom, že si stavební úřad neví rady s hlavním argumentem jejich majitelů. Ti tvrdí, že maringotky žádnými stavbami nejsou. A úředníci neví, jak je definovat. Posoudit spor nechají nadřízený orgán - kraj.

Problém „černých“ maringotek trvá již léta. Jejich majitelé je využívají ke své relaxaci u rozlehlého jezera, které je ideálním místem nejen pro dobývání štěrku, ale taky pro víkendové a prázdniné pobyty obyvatel okolí. Hlavně v posledním desetiletí na místě lidová tvořivost dala vzniknout drobným stavbám. Jenže bez potřebných povolení a navíc v ochranném pásmu vodního zdroje. V říjnu 2008 dostali majitelé ultimátum: do konce roku stavby odstranit.

Nestalo se a stavební úřad s nimi zahájil správní řízení. V něm může v krajním případě hrozit až dvoumiliónová pokuta. Jenže majitelé „domečků“ se aktivně brání. „Proč máme z našeho pozemku odejít,“ argumentoval například Josef Dočekal. A podobně jako on mluví Oldřich Vanda. Podle něj jde ze strany úřadů o neskutečnou troufalost. „Zasahují neoprávněně do práv na majetek vlastníků pozemků,“ tvrdí Vanda.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Hlavním argumentem majitelů maringotek, s nímž si neví rady ani samotný stavební úřad, je samotný popis maringotek. Podle jejich vlastníků žádnými stavbami nejsou. Podle úředníků je to komplikace. „Občané podávají další námitky, s kterými se musíme vypořádat. Zatím do dnešního dne nebyla odstraněna ani jedna stavba. Problém je v definici. Jestli je to stavba nebo ne, bude záležet na našem nadřízeném orgánu,“ vysvětlila Jarmila Miklíčková, vedoucí stavebního úřadu v Uherském Ostrohu.  Jak vše dopadne, bude záviset na rozhodnutí krajských úředníků a nebo dokonce na soudu.