Příběh psa se šťastným koncem

EXKLUZIVNĚ Letovice - Po třech dnech snah se podařilo zachránit mládě německého ovčáka, které se pohybovalo po ledu křetínské přehrady. Krátce po 16. hodině dobrovolní hasiči vyčerpané a uspané zvíře konečně po spoustě marných pokusů naložili na loďku a odvezli na břeh. Tam se ho ujala jedna z místních obyvatelek, mládě německého ovčáka u ní získá nový domov.

Lidem se za pomoci městských strážníků podařilo ráno psa nalákat na maso, do kterého dali tlumicí léky. Ty ale na zvíře zabíraly jen pomalu. Strážníci se snažili psa přilákat na dosah, proto položili mezi břeh a led lávku, po které by mohl bezpečně přeběhnout.

„Záchranné práce jsou vyčerpávající,“ telefonovala zpravodajka České televize, která od rána přímo na místě sledovala, jestli se psa podaří zachránit. „Při záchraně se využilo snad všech pokusů, někdo dokonce přivezl hárající fenu, ani ta ale německého ovčáka nepřivábila. Po obědě si proto všichni, kdo se snažili dostat psa na pevnou zem, dali chvíli oddech a vyhodnocovali další postup.“

Kolem 16. hodiny na místo přijel veterinář, který měl psa uspat pomocí narkotizační pušky. Lidé se snažili přesvědčit hasiče, aby jim se záchranou psa opět pomohli.

Boj o záchranu psa trval tři dny. K jeho záchraně vyjeli hasiči už v neděli. Mládě německého ovčáka se pohybovalo po zamrzlé vodní hladině, ale nemohlo na břeh, protože jsou břehy rozmrzlé. Hasiči se pokusili o převoz psa na člunu. Ten ale před nimi neustále utíkal, a proto ho nebylo možné odchytit. O záchranu zvířete se místní dále marně pokoušeli celý včerejší den, ale nepodařilo se jim ho nalákat ani na laskominy z masa. Štěně už vpodvečer působilo po několika hodinách strávených na ledové kře unaveně a zmateně.