Brno vzpomíná na významného rodáka Kurta Gödela

Brno - Magazín Time jej zařadil mezi sto nejdůležitějších osobností dvacátého století, přesto je brněnský rodák Kurt Gödel v České republice téměř neznámý. Matematik, logik a filosof je považován za jednoho z největších myslitelů od dob Aristotela. Rakouské kulturní fórum v Praze a Společnost Kurta Gödela v Brně připravila přednáškový cyklus „Gödelovo století“, který byl zahájen vernisáži na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity.

Kurt Gödel se narodil na počátku dvacátého století v Brně v Pekařské ulici, kde jej na jednom z domů připomíná pamětní deska. V moravské metropoli však strávil pouze dětství a dospívání. „Na studia odešel do Vídně, kde získal doktorát. Druhou polovinu života pak strávil ve Spojených státech,“ shrnul průběh Gödelova studia Miloslav Dokulil z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity, který na zahajovací vernisáži pronesl úvodní slovo.

Do Spojených států utekl před druhou světovou válkou jako již známý matematik a logik. Zde se seznámil s Albertem Einsteinem, který mu byl kolegou nejen v práci, ale stal se i jeho osobním přítelem. Gödel se dokonce podílel na teorii relativity, když otevřel diskusi, zdali je možné cestovat časem. „Dokonce sám Einstein si považoval za čest doprovázet Gödela na cestě z práce domů,“ dodal Dokulil.

Miloslav Dokulil o Kurtu Gödelovi (zdroj: ČT24)

Gödelův přínos světové vědě spočívá v jeho poznatku, že matematikou není možné vyřešit veškeré otázky lidské existence, ale zůstává oblast, která nejspíš navždy zůstane lidskému vědomí „nedopočitatelná“.

Exibice a cyklus přednášek Gödelovo století je putovní. Nyní myšlenky Kurta Gödela „pulzují“ v Brně. „Je to jeden z nejznámějších matematiků světa a lidé v Brně a České republice by se s ním měli více seznámit,“ uvedl ředitel Rakouského kulturního centra Florian Haug.

Výstava se však nesnaží ukázat geniálního myslitele pouze jako vědce, ale také jako člověka, který je z masa a kostí. Miloslav Dokulil shrnuje, v čem je pro něj Gödel vyjimečný: „Umět se dobře zeptat je nesmírně záslužné. Ještě záslužnější je dát přijatelné a někdy naprosto nečekané odpovědi.“ Odpovědi na otázky můžete získat na přednáškovém cyklu.

  • Kurt Gödel a Albert Einstein autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1541/154081.jpg
  • Gödelovo století autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1541/154035.jpg