Uherské Hradiště může získat věznici „na splátky“, navrhla ministryně

Uherské Hradiště - Věznici nepřevedeme bezúplatně, ale na „splátky“ za 16,5 milionu korun. S takovým návrhem dnes přijela do Uherského Hradiště ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, jejíž resort momentálně chátrající budovy vlastní. Město přitom dlouhodobě usiluje o převod věznice do svého majetku, aby v objektu společně s politickými vězni vybudovalo muzeum totality. Pokud možno bezúplatně - taková je podmínka zastupitelstva. Starosta Libor Karásek (ODS) bude usilovat o to, aby svůj názor změnilo, uvedl dnes v České televizi.

Podle Karáska ministryně, která do Uherského Hradiště zavítala dnes navečer, navrhla převod věznice na město přibližně za 16,5 milionu korun. „Nějakou část bychom zaplatili ihned po podpisu smlouvy, další podle splátkového kalendáře po dobu přibližně pěti let,“ popsal návrh ministryně starosta.

S takovým postupem ale už dříve nesouhlasilo ministerstvo financí, které požadovalo nemovitost standardně ocenit. „Jsem přesvědčen, že pokud tlak bude společný a opakovaný, ministerstvo financí by mohlo výjimku poskytnout,“ doplnil Karásek.

Starosta Uherského Hradiště Libor Karásek o jednání s ministryní spravedlnosti (zdroj: ČT24)

A další překážka. Uherskohradišťské zastupitelstvo za věznici nechce zaplatit ani korunu. O změnu stanoviska bude starosta usilovat na jednání 12. dubna. Ministryně už dříve podotkla, že pokud by souhlasila s bezúplatným převodem, musela by se zodpovídat z porušení rozpočtových pravidel.

Bývalá věznice z konce 19. století je kulturní památkou, od roku 1962 není využívána a chátrá. Město by chtělo v části areálu za evropské peníze vybudovat muzeum svědomí, další prostory by měly sloužit vzdělávání. Ministerstvo spravedlnosti chtělo původně budovu přeměnit v moderní vazební věznici, ale kvůli nedostatku peněz od toho ustoupilo, uvažovalo i o prodeji objektu v dražbě.