Moravská vína bodují v Paříži

Jižní Morava- Víno z jižní Moravy tváří v tvář vínům francouzským, italským, španělským - čelí jim a poráží je. To není pohádka, ale úspěch moravských vín v posledních letech. Vinař Radomil Baloun z Velkých Pavlovic si v uplynulých dnech přivezl hned 7 medailí z Paříže.

Ani tato francouzská Mekka vinařství tak už není pro jihomoravské vinaře nepřekročitelnou bariérou. „Přivezli jsme si dvě zlaté a pět stříbrných medailí. Například Tramín, který dostal zlatou, jsem ale původně do soutěže vůbec nechtěl dávat. No, a vidíte, kdybych ho tam nedal, tak mám o jednu medaili méně,“ podotkl s úsměvem Radomil Baloun.

Často šampióni v očích vinaře končí jako poražení, ale velmi často také výsledky překvapí pozitivně. Hodnocení komise totiž nezná objektivní metr, přesto mají zdánlivě nenápadné nálepky s titulem medaile velkou sílu. Táhnou zákazníky a dodávají vínům punc prestiže.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

„V každém případě, jakýkoliv úspěch na zahraniční výstavě je velmi významný. Porovnávají se tam vína z naší země s víny z celého světa. Jestliže víno získá některou z medailí, tak je to znamením toho, že v té světové konkurenci jsme se neztratili,“ zdůraznil význam soutěží ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.