Rajhradice budují uměle vytvořený mokřad

Rajhradice - Nový mokřad začali v těchto dnech budovat v Rajhradicích na Brněnsku. Na poli se dříve držela voda a půda byla nevyužita. Obec chce vybudováním mokřadu hladinu spodní vody snížit a také poskytnout živočichům z okolí zdroj pitné vody. Místní obyvatelé v krajině plné zeleně najdou místo pro trávení volného času. Už teď bagry upravují půdu a hloubí jámu pro nejhlubší místo budoucí oázy Rajhradic.

„Mokřad by měl být rozdělen na dvě části. První bude přístupna veřejnosti, která zde může v letním období chytat ryby, v zimním může vodní plochu využít třeba pro bruslení. Mokřadní plocha bude sloužit hlavně živočichům,“ řekl České televizi starosta Rajhradic Luboš Přichystal (nez.). Vedení obce si slibuje, že voda přiláká obojživelníky a vodní ptáky.

„Region Židlochovicko je obecně na přírodní krásy chudý. Proto chceme do krajiny zanést co nejvíce vodních ploch a výsadeb,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Židlochovic Milan Komenda. Jeden takto uměle vytvořený mokřad vznikl už před třemi roky v Židlochovicích. A v Rajhradicích už také jeden mají, teď se budou moci pochlubit dvěma.

Budování nového mokřadu v Rajhradicích na Brněnsku (zdroj: ČT24)

Vytvoření mokřadu přijde obec na milion korun, dalších devět získala z fondů Evropské unie. Stavební práce potrvají do konce roku. Na podzim vysadí kolem vodní plochy stromy a keře. Než ale mokřad obroste tak, aby se tam mohli obojživelníci rozmnožovat, potrvá to nejméně dva roky.