Říčany u Brna jsou bez vedení. Rezignovala starostka i místostarosta

Říčany - Šest měsíců před komunálními volbami se Říčany u Brna ocitly bez vedení. Na svou funkci na posledním jednání zastupitelstva minulou středu rezignovala dosavadní starostka Jitka Mičánková (ODS) i místostarosta Václav Gazárek (ODS). Mnozí zastupitelé byli jejich rozhodnutím zaskočeni, jiní jsou ale přesvědčeni, že tak vyvrcholil dlouhodobý nesoulad mezi zastupitelskou většinou a starostkou.

Někteří zastupitelé, kteří se ocitli v problémové situaci, považují rozhodnutí starostky a jejího zstáupce dokonce za nezodpovědné.  Vedením obce zatím pověřili člena opozice, Stanislava Studeného (KDU-ČSL). „Bylo to pro všechny překvapení. Pro mě bylo ale hlavně zklamáním, že ta rezignace přišla půl roku před volbami. Jsou tady nedořešené záležitosti, ve kterých je třeba pokračovat. Je to například naplánovaná oprava komunikace v ulici Dědiny. Považuji to za nezodpovědné,“ okomentoval situaci Studený.

Dnes už bývalá starostka ani místostarosta nechtěli svoje jednání komentovat. Jitka Mičánková ale v písemném prohlášení pro zastupitelstvo uvedla jako hlavní důvod vleklý spor s politickými kolegy o výši nájmu jednoho z obecních bytů v domě v ulici Za Horou.  „Rezignuji k dnešnímu dni na funkci starostky. Důvodem mého odstoupení je, že nevykonám, usnesení zastupitelstva ze dne 29.3.2010 o změně nájemní smlouvy slečny Bromové, v článku výše nájemného. Změnou nájemní smlouvy bych popřela to, co tvrdím, že smlouva a postup stanovení výše nájemného je v souladu se všemi zákonnými předpisy,“ uvedla Mičánková. Přeloženo do češtiny: starostka chtěla zvýšit výši nájmu v obecním bytě jedné z obyvatelek, zastupitelé s tím ovšem nesouhlasili.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Podle opozice jde ale jen o zástupný problém. Bývalá starostka se prý už delší dobu snažila prosazovat rozhodnutí, se nimiž většina zastupitelů nesouhlasila. Chtěla například zvýšit stočné a nebo rozšířit za 16 a půl milionu korun říčanskou mateřskou školu. „Podle vlastní zkušenosti můžu říct, že podpora pro její návrhy v zastupitelstvu v posledních měsících slábla a že měla někdy problém získat potřebných sedm hlasů pro odhlasování určitých usnesení,“ dodal zastupitel pověřený vedením obce Stanislav Studený. Ten chce nechat hlasovat o nové starostce nebo starostovi co nejdříve. Jméno toho, kdo bude řídit obec Říčany do podzimních voleb, by tak mělo být známo asi do měsíce.