Unikátní nápad: Místo v nemocnici pacienty ubytovat v hotelu

Brno - Masarykův onkologický ústav plánuje pro své pacienty v blízkosti svého sídla v Brně vybudovat hotel. Podle vedení nemocnice by ubytování v něm bylo u některých nemocných levnější variantou než pobyt v nemocnici. V České republice ojedinělý nápad musí ale najít podporu u zdravotních pojišťoven.

Paní Zdeňka je z Mutěnic na Hodonínsku a každý den musí podstoupit ozařování. Jenže to trvá pouhých pět minut, zbytek dne má volno, které tráví většinou v nemocnici. „Dennodenní dojíždění by pro mě bylo finančně náročné a navíc mám ještě zdravotní problémy,“ popisuje svoji situaci pacientka Masarykova onkologického ústavu.

Přesně pro tyto mimobrněnské nemocné chce Masarykův onkologický ústav ve spolupráci se soukromým investorem postavit hotel. V zahraničí běžná věc, u nás novinka. Výhody jsou nasnadě - nemocnici se uvolní lůžka a pacienti jako paní Zdeňka budou v komfortnějším prostředí, než je to nemocniční. A navíc hotel je levnější, protože tam se o pacienty nemusí starat kvalifikovaní lékaři a sestry. Masarykův onkologický ústav předpokládá, že by v plánovaném hotelu využil asi 30 lůžek.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

„V objektu bude aspoň jedna sestra a musí to být vedle nemocnice, aby tam lékař byl do tří až pěti minut,“ uvedl ředitel Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček. Zájem o hotelová lůžka ale projevily i ostatní fakultní nemocnice v Brně. „Ten projekt se jim líbil a říkali, že i oni by našli pacienty, kteří by to mohli využívat,“ doplnil Vorlíček.

Projekt hotelu je na úplném začátku, vedení nemocnice teď musí přesvědčit hlavně Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, aby aspoň část provozních nákladů platila, teprve pak by se mohlo začít stavět.