Ředitelka polikliniky Zahradníkova končí. Prý kvůli průtahům rekonstrukce

Brno - Brněnští radní dnes odvolali ředitelku polikliniky v Zahradníkově ulici v Brně Kateřinu Vomelovou. Už zítra tak ředitelka musí z funkce odejít. Hlavním důvodem pro její odvolání byla podle radních nespokojenost s tím, jak s nimi komunikovala. Město se již několik let snaží najít způsob, jak polikliniku Zahradníkova zmodernizovat a podle radních ředitelka v tomto záměru příliš nepomáhala.

„Problém s komunikací s paní ředitelkou byl dlouhodobý. Když jsme začali jednat o možných projektech na rekonstrukci polikliniky, neměli jsme žádnou odezvu. Nikdy jsme od vedení polikliniky ani nedostali žádnou vizi nebo plán, jak zařízení dále rozvíjet,“ vysvětlil důvody výpovědi náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Vyjádření ředitelky polikliniky Kateřiny Vomelové se nepodařilo sehnat. Vedením polikliniky byla radními pověřena ředitelka Centra dětských odborných zdravotnických služeb, které je známo jako Bílý dům, Rut Svobodová.

Hlavním problémem polikliniky Zahradníkova je její špatný stav. Recept, jak ji zrekonstruovat, aby vyhovovala lékařům i pacientům, město hledá zhruba dvanáct let. Poslední plán rekonstrukce počítá s investicí asi sto milionů korun, které by mělo zaplatit Brno. Poliklinika má nyní dvě budovy, lékaři ale všechen prostor nevyužívají. Část peněz na opravu proto město chce získat prodejem jedné z nich. Ambulance by tak měly zůstat jen v horní budově v ulici Zahradníkova.

Náměstek Rychnovský vidí nadějně spojení s poliklinikou Bílý dům.  Integrace by měla usnadnit řízení poliklinik i komunikaci s městem. „ Budeme moci udělat inventuru v ambulantních zařízeních, která Brno spravuje. Zjistíme, jaké ambulance jsou duplicitní,“ uvedl. Pak se teprve rozhodne, co přesně v horní budově polikliniky přesně bude. Zhruba do léta se budou zvažovat všechny možné kroky.

Původní plán rekonstrukce polikliniky Zahradníkova počítal s tím, že až se budova opraví, mohli by si lékaři založit soukromé ambulance a platit městu nájem. „Tento nápad je nyní zcela zmrazen, ředitelka Vomelová jej zcela negovala,“ popsal Rychnovský. Otázku případné privatizace tedy město znovu otevře až po zmiňované inventuře.

Budova polikliniky v Zahradníkově ulici patří mezi historicky významné brněnské stavby. Jejím projektantem byl známý brněnský architekt Jindřich Kumpošt, stavba je zapsaná mezi nemovité kulturní památky. Lékařské služby poskytuje již více než osmdesát let. Dnes nabízí služby lékařů třiadvaceti odborností, kteří denně ošetří až dva a půl tisíce lidí z celého města i brněnského okolí.