Obchvat Znojma je v nedohlednu

Znojmo - Krajský soud v Brně se musí znovu zabývat žalobou aktivistů proti územnímu rozhodnutí první části obchvatu kolem Znojma. Nařídil to Nejvyšší správní soud (NSS), podle kterého se krajští soudci nedostatečně vypořádali s námitkami aktivistů ze sdružení obchvat, zejména rozporem mezi trasou obchvatu v územním plánu a územním rozhodnutí. NSS dnes rozhodnutí z 30. března zveřejnil na svých internetových stránkách.

Odvedení silnice číslo 38 z centra Znojma patří k důležitým dopravním stavbám a týká se také katastrů Dobšic u Znojma a Kuchařovic. Plánování stavby provází v posledních letech řada soudních sporů, které zpochybňují například vyvlastňování pozemků. Ředitelství silnic a dálnic nedávno oznámilo, že kvůli nedostatku peněz přípravy obchvatu „zmrazí“.

Aktivisté - kromě mnoha jiných námitek - tvrdili, že podklady pro územní rozhodnutí se výrazně liší od údajů v územním plánu. Krajský soud ale rozdíly nepovažoval za závažné. Odkázal na ministerské stanovisko, podle kterého nedošlo ke změnám, jež by si vyžádaly nové posouzení vlivu na životní prostředí. Podle ministerstva se například změnilo řešení křižovatek na mimoúrovňové a v podkladech se objevilo také přemostění biokoridorů.

Krajský soud uvedl, že se stavba může částečně odchylovat od schváleného územního plánu, protože teprve při přípravě dokumentace pro záměr stavby se v terénu reálně zaměřuje. Aktivisté ale tvrdí, že posun je výrazný. Na změny si stěžovali i vlastníci pozemků, jichž se původně trasa neměla týkat. Podle NSS se krajský soud měl výhradami aktivistů a vlastníků proti změnám v podkladech zabývat mnohem pečlivěji.

„Dospěl-li krajský soud ke skutkovému zjištění, podle kterého trasa obchvatu dostála určitých změn, měl toto zjištění promítnout do právního posouzení,“ stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Michalem Mazancem. Soudci upozornili také na to, že město Znojmo dodatečně přišlo s návrhem na změnu územního plánu, jejímž účelem bylo podle NSS „fakticky legalizovat zmíněný nedostatek“.

Řadě dalších námitek občanského sdružení Obchvat Nejvyšší správní soud naopak nevyhověl. Nyní se musí krajský soud případem znovu zabývat a verdikt NSS zohlednit.