Soutěž mladých malířů ARSkontakt vyhlásila letošního vítěze

Brno - Konfrontační výstava mladých malířů ARSkontakt představuje v těchto dnech v Brně přehlídku nastupujících malířských talentů. Mladým umělcům, studentům uměleckých škol, nabízí především možnost porovnání vlastní tvorby s plátny ostatních soutěžících.

Do sedmého ročníku Konfrontace mladých malířů se letos přihlásilo 78 studentů uměleckých vysokých škol. Se svým cyklem obrazům Nikdo negeometrický nechť nevstupuje si první cenu odnesl pětadvacetiletý pražský malíř Karel Štědrý. „Rozhodně je to pro mě poměrně dost velká podpora v tom, že ta cesta, kterou jsem nastoupil v malbě, má nějakou odezvu a že má smysl v tom pokračovat,“ vysvětlil laureát ceny ARSkontakt Karel Štědrý.

Malíř Karel Štědrý se ARSkontaktu účastnil potřetí. Je členem výtvarné skupiny Obr. Uměleckou skupinu tvoří absolventi ateliérů Stanislava Diviše na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a Michaela Rittsteina na Akademii výtvarných umění. Letošní ocenění je pro skupinu Obr už třetím triumfem.

Reportáž Anety Klepárníkové (zdroj: ČT24)

„Ve skupině Obr, ze které pochází i letošní vítěz, se v této chvíli nachází tři ceny ARSkontakt. Před dvěma lety ji získal David Hanvald, minulý rok Martin Krajc a letos Karel Štědrý,“ vypočetla kurátorka ARSkontaktu Kateřina Tučková.

ARSkontakt ukazuje v brněnské Galerii Jižního křídla Nové radnice trendy v současné malbě na vysokých uměleckých školách. Ze 78 přihlášených uchazečů pětičlenná odborná porota vybrala 23 nejvýraznějších malířů.

„Idea ceny ARSkontakt je pomoc mladým autorům, kteří vycházejí vysoké výtvarné školy. Má jim pomoci překlenout náročné období po absolutoriu. Vydání katalogu a uspořádání samostatné výstavy a samozřejmě také finanční cena je pro ně důležitou součástí toho přechodu,“ řekla Tučková.

Karel Štedrý je ale možná posledním laureátem ceny ARSkontakt. Konfrontační přehlídka mladých umělců totiž letos nezískala klíčové dotace z ministerstva kultury.

„Veřejné prostředky ministerstva kultury jsou pro nás životně důležité. Autory do 26 let nehodlá podporovat žádná privátní organizace ani soukromá galerie, je to pořád skupina, která je nejrizikovější, ale na druhou stranu také nejvíce potřebná,“ dodala Kateřina Tučková.

Společně s přehlídkou Konfrontace mladých malířů představuje svoji samostatnou výstavu vítěz minulého ročníku Martina Krajc. Obrazy nastupující generace malířů budou v Brně k vidění do 16. května. Pak se ARSkontakt přesune do pražské Galerie Dolmen.