Kulturní akce ve městě – jen ty méně hlučné a pod dozorem hygieniků

Brno - Hudebním festivalům nebo koncertům pod širým nebem ve středu města Brna definitivně odzvonilo. Po zrušení výjimky v zákoně musí organizátoři dodržovat přísné podmínky a nesmí přesáhnout povolený hlukový limit. Za hlučné akce tak začala hygienická stanice rozdávat pokuty. Řešení se spolu s hygieniky rozhodl najít náměstek brněnského primátora.

Například Brněnské kulturní centrum dostalo za loňský koncert k výročí sametové revoluce vyměřeno téměř sto tisíc korun. Navíc, v centru města je hluku až moc i bez koncertů, a tak hrozilo, že by se jednoduše nesmělo v centru konat už vůbec nic. Zástupce města se proto dnes vydal na hygienickou stanici vyjednávat, za jakých podmínek bude moct kultura ve středu města zůstat.

„Chceme, aby to město žilo, a to zejména v jeho středu. Ale zároveň chceme dodržovat zákony. Teď nastává problém, jak toto řešit. Jít cestou stálých sankcí a stálého překračování není asi ta správná cesta, takže je potřeba se domluvit na nějakých principech a pravidlech hry,“ potvrdil zájem města na pokračování kulturních akcí v centru brněnský náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Náměstek hledal společnou řeč s hygieniky

Proto se také dnes náměstek vydal za ředitelem Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje, Janem Marečkem, aby celý problém probral. „Řekli jsme si, že zaprvé se budeme informovat o tom, jaké akce připravujeme. Já jsem nechal vypracovat seznam všech akcí, které budou na otevřeném prostranství v centru města a předal jsem ho hygienické stanici, abychom se o těch věcech bavili a abychom se nehonili jak kočka s myší,“ upřesnil náměstek primátora, s jakými informacemi na stanici přišel.

Ředitel hygienické stanice ale má ale jasno – zákony se prostě musí dodržovat a město musí pochopit, že některé produkce na náměstích prostě už možné nebudou. Není ale pravda, že by se musely všechny kulturní akce stopnout. „I v minulosti byla celá řada akcí na náměstí Svobody, které celou dobu vyhovovaly. Konkrétním případem jsou loňské vánoční trhy. Ty se měřily a nebyl s nimi problém,“ vysvětlil Mareček.

Z dnešního jednání tak vzešel alespoň pomyslný žebříček náměstí vystupňovaný podle síly šíření hluku. „Jsou místa, která jsou akusticky více háklivá, jako je například náměstí Svobody. Už lépe je na tom Zelný trh, který je ale stále trochu problémový. Moravské náměstí je na tom kupříkladu mnohem lépe,“ nastínil řešení problému s překračováním hlukových limitů náměstek Rychnovský.

Rockové koncerty už na „Svoboďáku“ nebudou

Rockové koncerty ale už v centru rozhodně nehrozí. A ani například rej masek se bez asistence hygieniků neobjede. Díky svým měřícím přístrojům dokáží přesně identifikovat jak a kam nainstalovat zdroj hluku tak, aby jeho následky byly minimalizované. Týká se to zejména náměstí Svobody, které je nejčastěji pro kulturní akce využíváno.

„Je to úplná novinka, asi čtvrt roku stará. Náměstí Svobody je zpracováno a vyměřeno modelově, takže my už víme, na kterých místech náměstí lze něco uspořádat a kde nikoli. Nezáleží přitom jen na hlučnosti akce, ale také kde je zdroj hluku umístěn,“ vysvětlil Mareček.