Tornádo poničilo zámecký park

Višňové (Znojemsko) - Takovou spoušť jako o uplynulém víkendu zámecký park v obci Višňové na Znojemsku nezažil ani během orkánu Kyril, shodují se místní obyvatelé. Tornádo prošlo parkem a pokácelo kolem stovky stromů. K zemi šly stromy, které v parku rostly až 300 let. Uchráněn nezůstal ani zámecký skleník. Škodu památkáři předběžně odhadují na více než 4 milióny korun.

„Velkým štěstím pro Višňovou bylo to, že to prošlo pouze zámeckým parkem,“ uvedl zástupce ředitele výchovného ústavu, který sídlí na zámku, Vladimír Korek.

Tornádo vzniklo během sobotních bouří a po deváté večerní likvidovalo park. „Najednou začalo dunění a objevil se kužel, který se točil. Bylo to jako směs prachu a nečistot. Rychle jsem zavřela okno,“ popsala svědkyně tornáda Helena Košíčková.

Tornádo ničilo zámecký park (zdroj: ČT24)

Součástí výchovného ústavu na zámku je i učební obor zahradník a vedení školy chce proto žáky do likvidací škod zapojit. „Naši chlapci, kteří jsou v zahradnickém učebním oboru se zapojí do obnovy parku. Budou to úklidové práce a práce spojené s výsadbou,“ dodal Korek.