Kvůli dešťům může v Dambořicích spadnout kostel

Dambořice (Hodonínsko) - Kvůli květnovým přívalovým dešťům je ohrožen místní kostel a zeď kolem něj. Po dlouhých deštích totiž začala praskat zeď, která drží návrší, na kterém je kostel i se hřbitovem postavený. Statik se obává, že pokud by tuny zeminy zeď prorazily, strhnou s sebou i samotný kostel. Stavaři zeď narychlo zajišťují sedmimetrovými ocelovými tyčemi.

Ohradní kostelní zeď pochází z 18. století, stejně jako samotný kostel a hřbitov, které stojí nad ní. „Pokud by ta stěna náhodou spadla, tak se v podstatě zesune zemina neříkám, že až po neříkám po patu kostela, ale  tam je nějaký chodník, ale nikdo neví co je vespod, na čem je ten kostel založený,“ vysvětluje problém starosta Dambořic, Josef Kratochvil (KDU-ČSL).

Po květnových deštích se ale objevily problémy. Za měsíc tady spadlo přes 200 ml srážek a šedesát centimetrů široká zeď nasákla vodou a začaly se objevovat praskliny. Zbourat zeď nelze právě kvůli statice celého návrší. Tento týden se tak urychleně rozjely komplikované záchranné práce. „Vrtáme kotvy zhruba do hloubky 7 metrů, dáme tam kotvu a to vše zainjektujeme. Tím v té hloubce 5-7 metrů vznikne jakýsi kořen, který by měl tu zeď podržet,“ vysvětluje postup vrtmistr Jaroslav Pecha. Na záchraně kostelní zdi se bude pracovat do konce týdne. Definitivně se ale zřejmě problém nevyřeší a v budoucnu se tak bude muset statika návrší znovu zajišťovat.

Dambořice opravují zeď u kostela, hrozilo zřícení (zdroj: ČT24)