Zřícenina hradu Lukova ožije díky desetimilionové dotaci

Lukov (Zlínsko) - Spolek přátel hradu Lukova dostal ke svým dvacátým narozeninám dárek. Díky přibližně desetimilionové dotaci z evropských fondů zvelebil dosud nevyužité podzemní prostory a nechal v nich vytvořit expozici, která představuje dějiny hradu a výsledky archeologického výzkumu. Divácky nejatraktivnější je pět metrů široké, ozvučené a osvětlené panorama, znázorňující dobývání vojsky uherského krále Matyáše Korvína. Hrad je nově elektrifikován a má i přívod pitné vody. V předhradí vyrostla nová budova s přednáškovou místností, kuchyní, toaletami a několika místnostmi pro případný nocleh.

Lukov patřil ve středověku k nejvýznamnějším moravským hradům. Dokonce i „otec vlasti“ Karel IV. se o něm zmínil ve svém životopisu. Zřícenina se nachází na zalesněném kopci nad stejnojmennou vesnicí nedaleko Zlína. Snahy o záchranu romantických trosek začaly v roce 1983. Spolu s archeology se tu pustili do práce členové hnutí Brontosaurus.

V roce 1990 pak desítky místních patriotů a milovníků historie založily Spolek přátel hradu Lukova. Dobrovolníci se tu snaží vrátit čas, polozapomenutou a polozbořenou stavbu zachránit a oživit. Evropská finanční injekce jejich úsilí výrazně urychlila. Práce a nových plánů je ale pořád dost. „Připravujeme projektovou dokumentaci pro dokončení východní části hradu. Počítáme s tím, že tady symbolicky připomeneme i to, že zde kdysi stával kostel sv. Jana Křtitele, takže tady bude jakási kaple pod širým nebem. Připravujeme projekt mezinárodní letní archeologické školy,“ vypočítává lukovský místostarosta a zakládající člen Spolku přátel hradu Lukova Jiří Holík.

Lukovský místostarosta a zakládající člen Spolku přátel hradu Lukova Jiří Holík (zdroj: ČT24)