Rizika i slasti léta: Tropický víkend táhne k vodě, ale skýtá i nebezpečí

Jižní Morava - Stojíme na prahu tropického víkendu. Meteorologové předpovídají teploty přes třicet stupňů Celsia. Pro někoho dobrá zpráva, pro jinou skupinu lidí můžou mít vedra ale fatální důsledky. Varování přicházejí jak od zdravotníků, tak od hasičů.

Na zahrádkách v centru Brna necinkne ani sklenička

Centrum Brna se vylidnilo. Rozpálené ulice během dne zejí prázdnotou a na jindy přeplněných zahrádkách necinkne ani sklenička. A přestože se zmrzlináři nezastaví, prázdné město pro ně rozhodně není žní. „Zmrzlina teď v těch vedrech sice jde na odbyt, ale ve městě je hrozně málo lidí, studentů. Možná kdybychom byli na přehradě, tak máme lepší tržby,“ posteskl si jeden z brněnských zmrzlinářů.

Úspěch sklízí kašny

Největší úspěch sklízí jednoznačně voda. Opravená kašna na náměstí Svobody i tekoucí voda v ulici Bašty jsou v obležení Brňanů, kteří se nebojí ve vodě zchladit. Většině lidí ale přeci jen městské vodní prvky nestačí a míří na koupaliště, která v těchto dnech praskají ve švech. „Vzala jsem si dneska dovolenou, abych mohla jít na koupaliště, ale netušila jsem, že tu bude tolik lidí,“ připustila překvapení jedna z návštěvnic brněnského koupaliště Martina Macková.

Voda stříká proudem i mezi zvířaty

Voda není v těchto dnech záchranou pouze pro lidi. Sprchují se také zvířata v zoologické zahradě. „Vodu dnes stříkáme na prasata a lamy. Lední medvědi mají zase přístroj, který jim vytváří led. Ten funguje celoročně. Normálně je tady třeba dvoumetrová zásoba ledu, teď jen malá kupka. V těchto horkých dnech to hrozně rychle taje,“ přiblížil problém tropických dnů ošetřovatel brněnské zoo Jiří Vítek. Zvířata se podle něj ale na horko dobře adaptují. Co nejméně pohybu a stín – to je údajně strategie, kterou lze pozorovat v těchto dnech u všech zvířat. „Někteří návštěvníci si myslí, že jsou ta zvířata apatická, ale ona se jenom vyrovnávají s tím teplem, a snaží se co nejméně zatěžovat organismus,“ vysvětlil Jiří Vítek.

Zdravotníci zdvihají prst

Tropické teploty, které meteorologové pro příští dny slibují, ale mohou mít také fatální důsledky. Skutečným problémem můžou být vedra pro starší a nemocné lidi. „Evidujeme zvýšený počet výjezdů a to hlavně k chronicky nemocným, ke kardiakům, k epileptikům a astmatikům. V těchto tropických dnech doporučujeme hlavně pobyt na stinném místě a dostatečný příjem tekutin. To lidé velmi často podceňují,“ vysvětlil mluvčí zdravotnické záchranné služby Radek Turin. Krajské operační středisko přijme v těchto dnech kolem šesti set hovorů za dvacetčtyři hodin. „To odpovídá kolem jednoho hovoru za dvě až tři minuty, takže opravdu ty telefony zvoní takřka nepřetržitě, naši pracovníci se nezastaví,“ řekl Radek Turin.

Hasiči budou situaci monitorovat ze vzduchu

Hasiči zase apelují před jakýmkoli otevřeným ohněm. Pro suchou trávu může být totiž nebezpečná i malá jiskra odskočená z kolejiště. Včera například museli jihomoravští hasiči zasahovat v Předklášteří u Tišnova. Lesy České republiky navíc požádali jihomoravské hasiče, aby monitorovali situaci nad porosty ze vzduchu. „Máme připravený policejní vrtulník, který bude v těchto dnech preventivně lítat a kontrolovat, jestli někde nehoří,“ prozradil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Jak dlouho nám bude horko?

  • Prázdné brněnské náměstí Svobody autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1788/178783.jpg
  • Kašna autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1788/178785.jpg
  • Zvířata v zoo chladí ledem autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1788/178788.jpg
  • Během teplých dnů vyjíždí více sanitek autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1788/178789.jpg
  • Vrtulník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1051/105054.jpg
  • Slunečné počasí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1620/161914.jpg