Do hry o Slovanskou epopej vstoupil Jihomoravský kraj

Brno - Na mimořádném zasedání se dnes sešla jihomoravská samospráva, aby zaujala stanovisko k současnému situaci kolem Slovanské epopeje. „Po prohlášení pražského radního Pechy, že je třeba odstěhovat epopej z chátrajícího zámku a zajistit jí důstojné umístění, se naplnil pohár trpělivosti,“ řekl po skončení zasedání jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Podle hejtmana Haška má Moravský Krumlov morální náriok na to, aby epopej byla i nadále vystavena na tamním zámku. „Jsme přesvědčeni, že pražští radní epopej zneužívají v předvolebním boji před komunálními volbami,“ uvedl Hašek. Hlavní město podle něj nemá vytvořeny předpoklady pro důstojné vystavení díla a hrozí, že soubor pláten se stane jen dalším z tisíců možných cílů návštěvníků města Prahy. Hejtman se proto chce obrátit na pražského primátora Pavla Béma (ODS), aby ho vyzval ke společnému jednání se starostou Moravského Krumlova Jaroslavem Mokrým (ODS). Dopis vyzývající k jednání by měl do Prahy odejít ještě dnes.

Epopej je vystavena už bezmála 50 let v Rytířském sále krumlovského zámku. Muchovi potomci se včera ráno obrátili na nejbližší správní orgán, jímž je radnice v Moravském Krumlově, aby manipulaci s dílem do vyřešení nejasností zakázal. Paragraf, o nějž se podle Wolfa radnice v rozhodnutí opírá, uvádí, že „došlo-li ke zřejmému zásahu do pokojného stavu, lze se domáhat ochrany u příslušného orgánu státní správy. Ten může předběžně zásah zakázat nebo uložit, aby byl obnoven předešlý stav. Tím není dotčeno právo domáhat se ochrany u soudu.“

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) o podpoře zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově (zdroj: ČT24)

Záměr přestěhovat epopej do Prahy a tam ji vystavit ve Veletržním paláci se setkal s ostrou kritikou veřejnosti. Hlavní námitkou je, že Praha nemá pro epopej Muchou požadovaný pavilon. Mnozí upozorňují na to, že Praha epopej nepotřebuje, protože je plná historických památek. Pro Moravský Krumlov by ale odstěhování díla znamenalo těžkou ránu. Se zánikem zámecké expozice by město přestali navštěvovat turisté, což by přineslo krach četným podnikatelům především v pohostinství.

Stěhování provází protesty

Krumlovští studenti uspořádali v neděli proti stěhování protest, jehož se účastnilo asi 1000 lidí. Podle nich je za stěhováním epopeje snaha současného vedení Prahy získat před nastávajícími komunálními volbami levné body u voličů.

Samotné stěhování by bylo, vzhledem k velikosti pláten, složitou operací trvající až měsíc. U každého z obrazů musí být postaveno lešení. Po svěšení by se dílo pomalu narolovalo do speciální cívky a v ní by se pak převezlo do Prahy.

Dílo se do Moravského Krumlova dostalo po druhé světové válce značně poškozené. Bylo zrestaurováno a pak i trvale vystaveno v tamním zámku. Expozici ročně navštíví přes 30.000 lidí. Otevřena bude doslova až do poslední chvíle. Lidé by tedy při případném stěhování epopeje měli být svědky toho, jak restaurátoři dílo balí do speciálních cívek a odvážejí.