Holešov je centrem židovské kultury

Holešov - Už podesáté hostí Holešov na Kroměřížsku festival Týden židovské kultury. A stejně dlouho jezdí do nevelkého města zvelebovat polozapomenutý židovský hřbitov dobrovolníci z celého světa. Letos jich přijelo deset a jejich složení je velmi pestré. Španěl, Korejka, Ukrajinka nebo Švýcar odstraňují od rána do pozdního večera křoviny okolo hřbitovní zdi a čistí náhrobky. Patří mezi ně i dvaadvacetiletá Siung Won z jihokorejského Soulu. Na zdejší univerzitě studuje módní tvorbu a do středoevropského Holešova na dobrovolnickou brigádu přijela za odpočinkem, ale i za inspirací.

"Je to samozřejmě úplně něco jiného než móda, ale na druhou stranu poznání historie spojené s podobnou pracovní zkušeností může být v budoucnu dobrou inspirací,“ říká sympatická Siung. „Pokaždé se tady sejde velmi různorodá společnost. Je velmi sympatické, že to neberou jen jako prázdninový únik, oni se ale skutečně velmi živě zajímají o historii židovské komunity v našem městě a pomáhají zvelebovat vzácný židovský hřbitov“, podotkl Jiří Richter ze společnosti Olam, která Týden židovské kultury organizuje.

Historie židovské komunity je velmi bohatá. Od poloviny 15. století až do začátku 20. století židovská obec patřila mezi významné součásti života v Holešově. Definitivní konec pro ni znamenala 2. světová válka, 500 obyvatel čtvrti skončilo v koncentračních táborech. Smutný konec tehdejší synagogy se dokonce zachoval ve filmové podobě, neznámý filmař totiž 11. srpna 1941 zaznamenal nejprve požár a později i demolici synagogy.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Letošní festival kromě dobrovolnického kempu nabízí také bohatý kulturní program v podobě přednášek, filmových projekcí a koncertů.

Pohodový týden ale dost možná naruší jedna nepříjemnost. Na sobotu 31. července totiž ohlásili protiizraelskou demonstraci tzv. Národní aktivisté. Její pořádání zatrhla holešovská radnice a ve věci nerozhodl ani kroměřížský Okresní soud na který se organizátoři obrátili. „Když jsem komunikoval se svolavatelem demonstrace, tak mi bylo řečeno, že akce proběhne i v případě zákazu. My se proto budeme chystat zcela standardně jako na podobné akce, které v minulosti už proběhly,“ řekl místostarosta Holešova Rudolf Seifert. Už zítra proto radnice svolala schůzku s Policií České republiky a v sobotu budou v Holešově nejspíše posílena bezpečnostní opatření.