Vážka v Králově Poli zatím nebude

Brno - Ambiciózní projekt na přestavbu vlakového nádraží v Brně-Králově Poli narazil. Pohořel u radních města, kteří ho odmítli podpořit. Stavba futuristické nádražní budovy ve tvaru vážky se proto odkládá. Královo Pole chtělo místo staré, nevzhledné budovy vybudovat supermoderní obchodně-nádražní komplex s přestupním uzlem městské dopravy za tři čtvrtě miliardy korun.

Brněnští radní ale projektu řekli razantní NE! „V tuto chvíli je stanovisko města Brna jasné, ten projekt je prostě finančně neúnosný a není možné v něm pokračovat v té podobě, v jaké je,“ řekl po jednání Rady města Brna náměstek primátora Martin Ander (SZ). Radní, kromě vysoké ceny, zarazila i nepřipravenost projektu. Například prý není znám žádný soukromý investor, který by chtěl „královopolskou vážku“ stavět. „Nejsou v té věci vyjasněny majetkové vztahy,“ upozornil například Ander. Vedení Králova Pole se hájí. České dráhy i správa železničních cest prý s majetkem neměly problém. „Tyto instituce rámcově souhlasily s takovým řešením a byly ochotny přispět svým dílem,“ tvrdí starosta Králova Pole Ivan Kopečný (ODS).

Bez podpory města naděje Králova Pole na nové nádraží pohasly. Přitom vypracování projektu přišlo na milion korun. Starosta, ale i opozice to za vyhozené peníze nepovažují. Opozici vadí něco jiného. „Pokud chcete získat jakoukoliv podporu, anebo požádat o evropské peníze, musíte mít nějakou představu a pokud to nemáte v takové formě, tak to nemá cenu ani pokládat,“ vysvětluje účel vynaloženého milionu Kopečný. „My jsme věděli, že to bude stát milion, ale představovali jsme si, že za to dostaneme několik variant a hlavně plán na revitalizaci stávající budovy nádraží, ne projekt na novou budovu,“ oponuje zastupitelka Helena Vařejková (SZ). Ambiciózní plán se kvůli odmítnutí města dočasně odkládá. Minimálně do doby, než po podzimních volbách přijde do Králova Pole nové vedení a to teprve rozhodne, co s projektem dál.

Martin Ander (SZ), náměstek brněnského primátora, o odložení přestavby vlakového nádraží v Králově Poli (zdroj: ČT24)