Neopouštějte Brno, vyzvali radní občany Dolních Heršpic a Přízřenic

Brno – Zda se Dolní Heršpice a Přízřenice od Brna odtrhnou a vytvoří samostatnou obec, rozhodnou jejich obyvatelé v referendu už 12. září. Rada města Brna vyzvala občany, aby své rozhodnutí při hlasování dobře zvážili.

Přestože jsou Dolní Heršpice součástí městské části Brno-jih, chrání si svůj vesnický charakter. Plány investorů postavit na jejich okraji bytové domy až pro 2 000 nových obyvatel, místní starousedlíky vyděsily. Podle územního plánu je navíc ploch určených k bydlení v jejich katastru více. Skupinka místních obyvatel proto založila občanské sdružení Samostatný jih a pod jeho hlavičkou sepsala žádost o referendum k osamostatnění. Podepsalo ji více než 50 % voličů v obou čtvrtích, magistrát ji proto musel přijmout.

Brněnští radní  v  prohlášení vyslovili podporu zachování obou území jako součásti Brna. „Zlepšováním podmínek pro spokojený život lidí chce Rada města Brna dosáhnout postupného růstu obyvatel města, ne však na úkor kvality života stávajících obyvatel, zvláště pak na území historických území,“ ujišťují radní bouřící se obyvatele. Přislíbili i řešení nevyhovující situace v dopravě, opravu silnic a vybudování protipovodňových opatření.

Jestli sliby radních obyvatele Dolních Heršpic a Přízřenic přesvědčí, se ukáže už za měsíc.