Inspektoři ČOI vyrazili na brněnskou přehradu, prohřešky našli téměř všude

Brno - Česká obchodní inspekce od dnešního rána kontrolovala stánky s občerstvením na brněnské přehradě. Zaměřila se hlavně na klamání zákazníků. Větší či menší prohřešky našli inspektoři u většiny stánků. V terénu bylo 20 inspektorů, jejich pozornosti neunikl snad žádný stánek.

Ke stánku s občerstvením přicházejí dva turisté. Poručí si hranolky s pitím a pak už jen vyčkávají u stolku na zahrádce než k nim přijde obsluha s objednaným jídlem. „Dobrý den, tady Česká obchodní inspekce, je tady váš vedoucí?“ Věta, která dnes zazněla snad u každého stánku s jídlem na brněnské přehradě.

Inspektoři sledovali hlavně to, jestli podniky zákazníky nešidí. „Kontrolovali jsme, jestli jsou lidé obeznámení s cenami, jestli ceny odpovídají skutečným cenám, jestli odpovídají stanovené míry a hmotnosti tomu, co pak zákazník dostane na stůl,“ řekl vedoucí České obchodní inspekce Tomáš Valíček. „Pochybení se týkala hlavně menší gramáže jídla, zejména hranolek. Ve dvou případech navíc u stánků s občerstvením chyběla úředně ověřená váha ke kontrole hmotnosti jídla,“ dodal Valíček. Inspektoři přitom musejí postupovat bleskově. Jakmile se zpráva o jejich přítomnosti rozšíří, podniky jsou ostražité a zejména drobných chyb se vyvarují.