Stovky policistů budou zajišťovat víkendovou Velkou cenu

Brno - Brno se stane o víkendu nejbezpečnějším městem v České republice – pořádek v jihomoravské metropoli a okolí bude zajišťovat několik stovek policistů, kteří se zaměří zejména na okolí brněnského automotodromu a kempy, kde lze kromě pořádkové služby potkat také psovody a jízdní policii. Podle odhadů by na Velkou cenu mohlo zavítat až 200 tisíc návštěvníků, největší nápor se očekává v pátek večer a v sobotu - v pohotovosti proto bude také dopravní policie.

Kromě usměrňování provozu se chystá provádět silniční kontroly, a to ve spolupráci s úředníky brněnského magistrátu, díky kterým budou moci na místě vyřešit i závažné přestupky. Aby se zajistila snadnější komunikace s návštěvníky z Rakouska a Německa, přijede brněnským kolegům na pomoc i několik policistů z Rakouska. Kvůli obavám z krádeží nebudou chybět ani tradiční kontroly motocyklů a dodávkových vozidel na komunikacích směřujících z města. Přímo v kempech a také v areálu automotodromu budou zřízeny dočasné policejní služebny, v pohotovosti budou také překladatelé.

Příjezd a odjezd

Provozovatelé kempů u automotodromu o blížící se Velké ceně (zdroj: ČT24)

Pro příjezd a odjezd od areálu brněnského Masarykova okruhu doporučují policisté využít dálnici D1  – exity Kývalka a Ostrovačice. Příjezdové cesty k parkovištím a kempům budou na místě označeny dopravním značením.

Návštěvníci z Brna a blízkého okolí by měli využít autobusy městské hromadné dopravy. Z Mendelova náměstí bude jezdit na Masarykův okruh zvláštní linka 400 a z parkoviště v Žebětíně linka X (ta pouze v dopoledních hodinách).

Parkování

Nejdále k tribunám se v Brně dostanou návštěvníci, kteří přijedou na motocyklech. Ti si své stroje budou moci zaparkovat na parkovišti naproti hlavnímu vstupu. Toto parkoviště nazvané „Pod vysokým napětím“ bude vyhrazeno pouze pro motocykly. Osobní auta bude možno odstavit na parkovištích v okolí areálu nebo parkovištích v Žebětíně a Ostrovačicích. Autobusy budou mít vyhrazené samostatné parkoviště vedle hlavní brány. Pro zdravotně postižené řidiče je vyhrazeno speciální parkoviště uvnitř areálu.

  • Dopravní značení na Velké ceně Brna zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1865/186464.jpg
  • Parkování v okolí Velké ceny zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1865/186471.jpg