Archeologové zkoumali úlomky středověkých kachlových kamen z Mikulčic

Hodonínsko - Archeologové z Hodonína v těchto dnech dokončili restaurátorské práce na kachlích ze středověkých kamen, které objevili ve výkopech v Mikulčicích. Na několik desítek let se stanou poslední archiválií, která byla v těchto místech nalezena. Výkopové práce totiž končí.

Soubor komorových kachlů objevili archeologové na začátku léta. Starší úlomky pocházejí z 15. století a zobrazují svatého Jiřího na koni, jak kopím probodává draka. Za zády mu stojí princezna. Novější kachle s vyobrazením erbu datují archeologové do začátku 16. století. Podle erbu zřejmě patřily Prusinovským z Víckova. Iniciály W Z W by mohly znamenat Vilém z Víckova. Díky bohatému zdobení je jisté, že kamna patřila někomu důležitému, mohlo jít o rychtáře, měšťana nebo faráře.

Parcelu v centru Mikulčic naproti kostelu, kterou koupil Pavel Svoboda, si archeologové zamilovali. Už rok tam pravidelně nacházejí skvosty od pravěku až po nedávnou minulost. Místo už vydalo několik desítek střepů z nádob z různých období, pravěké kosti, keltské přesleny a kousky jantaru, ze kterého Keltové vyráběli šperky. K významnějším objevům patří středověký keramický koník, dva pražské groše z období Václava II. a zmiňované kachle.

Archeolog František Kostrouch o zkoumání úlomků kachlových kamen (zdroj: ČT24)