Ambrozkovo vysvětlení vedení strany nestačí

Brno - Ani včerejší rezignace z kandidatury na post náměstka jihomoravského hejtmana nezbavila Libora Ambrozka starostí s vysvětlováním financování stavby jeho domu za deset miliónů. Přiznání, že miliónové částky naspořil z poslaneckých náhrad se totiž příliš věrohodné nezdá ani Ambrozkovým spolustraníkům.

Aby Libor Ambrozek uspořil podle přiznaných příjmů a majetku na dům za deset miliónů, musel by si každý měsíc odkládat šedesát tři tisíc korun, téměř přesně takový byl ale celý jeho plat a Ambrozek tak včera přiznal, že na financování bydlení použil i poslanecké náhrady. Toto vysvětlení ale nestačí ani předsedkyni jeho vlastní strany. „Teoreticky to možné je, aby takto peníze uspořil, ale neumím si to představit. Myslím, že jestli mají být politici věrohodní, nemůžeme se spokojit jen s takovým vysvětlením,“ řekla Michaela Šojdrová. Úřadující předsedkyně strany Šojdrová dnes České televizi řekla, že pokud Libor Ambrozek nebude schopen své majetkové poměry vysvětlit věrohodněji, měl by zvážit členství v KDU-ČSL.

Na živení pětičlenné rodiny a náklady spojené s prácí poslance by totiž Liboru Ambrozkovi muselo stačit necelých třicet tisíc korun. Zcela jasné není ani to, jak přesně při podnikání jeho žena vydělala Ambrozkem uváděné dva milióny. Politik už ale dnes ve vysvětlování pokračovat nechtěl. Na žádost o rozhovor odpověděl sms zprávou, že je s rodinou mimo domov a poté už byl jeho telefon vypnutý, jen do hlasové schránky se bylo možné dovolat také jeho ženě.

Vyjádření Michaely Šojdrové, předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Starosti Libor Ambrozek přidělal také jihomoravským lidovcům, ti dnes museli narychlo vybrat nového kandidáta na náměstka hejtmana a také nového radního do vznikající krajské koalice. Na uvolněné místo po Liboru Ambrozkovi nastoupí na post náměstka hejtmana Václav Horák. Radu pak doplní bývalý místopředseda KDU-ČSL David Macek.