Dnes začaly práce na opravě zřícené římsy hradišťského kostela

Uherské Hradiště - Uherské Hradiště řeší vážnou havárii římsy kostela svatého Františka Xaverského. Několikatunové kusy zdiva spadly v polovině května na dvě nádvoří a jen zázrakem neměl tento pád fatální následky. Právě v těchto dnech začínají opravy římsy, na kterou vznikly již dva posudky. Podle prvního, který si nechal zpracovat místní farní úřad, je římsa zvětralá. Podle dalšího, jenž si nechalo vyrobit město, je na vině špatná rekonstrukce střechy z roku 2006. Její konstrukce se o římsu nevhodně opírá. Lešení, které dnes začali dělníci stavět, musí unést nejen je, ale také šestitunovou římsku, kterou bude podpírat.

Lešení, které vyjde uherskohradišťkou farnost na půl milionu korun, musí stát po celé délce stavby, kde je narušená římsa. „Samotné její opravy jsou zatím spočítány na dva milion korun. Částka se ale může změnit podle toho, v jakém konkrétním stavu bude. Dosud jsme se k ní přesně nemohli dostat,“ vysvětlil František Křivák, technický administrátor uherskohradišťské farnosti.

Už pátrání po příčinách havárie bylo tak mnohem složitější, než se čekalo. Farní úřad má navíc statický posudek, který jako příčinu pádu římsy vyhodnotil její stáří. „Ta římsa pochází z doby stavby kostela, její stáří je tedy 330 let. Nikdy se neopravovala, a tak statik vyhodnotil jako příčinu pádu zvětrání omítky a zvětrání cihel,“ prohlásil už v červnu Křivák.

Dnes začaly práce na opravě zřícené římsy uherskohradišťského kostela (zdroj: ČT24)

Svého statika oslovila i radnice. Jeho posudek má však diametrálně odlišné závěry. „Podle statika mohla za pád římsy rekonstrukce střechy z let 2006-07. Statik zjistil, že konstrukce střechy se nevhodně opírá o římsu a enormně ji zatěžuje,“ to naopak tvrdí místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Padlá římsa poznamenala kulturní život v Uherském Hradišti. Protože statik objevil další trhliny a tím pádem bylo na obou nádvořích stále velmi nebezpečno, neodehrával se na něm doprovodný program letošní Letní filmové školy a zapovězeny jsou tady i svatební obřady nebo provoz venkovní kavárny.

Dnes začaly pro vnějšího pozorovatele „neviditelné“ práce. Přivezl se stavební materiál a začaly se navrtávat konzoly pro lešení.