Drogově závislí se už půl roku testují na AIDS a žloutenku. Z kapky krve, přímo na ulici

Brno - Téměř půl roku už testuje brněnské sdružení Podané ruce spolu s dalšími neziskovými organizacemi narkomany přímo v ulicích Brna. Z kapky krve mohou terénní pracovníci pomocí speciálních testů odhalit, zda nemohou mít drogově závislí žloutenku typu B a C, AIDS nebo syfilis. Zatím otestovali několik desítek narkomanů, převážně z romské populace. Teď se zaměří na cizince. Na projekt vyčlenil 1 a půl milionu korun Jihomoravský kraj.

Sdružení Podané ruce se pokouší zmapovat v podstatě dosud neznámé. Nejčastější infekční chorobou u narkomanů užívajících nitrožilně heroin nebo pervitin bývá podle oficiálních čísel žloutenka. Jak je to se smrtelně nebezpečnou chorobou AIDS se ale zatím neví. 
 
„Bojíme se toho, protože víme, že se udělaly namátkové testy, zvláště mezi rusky mluvícími uživateli, a tam výrazné procento HIV pozitivních bylo,“ řekl na začátku roku předseda sdružení Jindřich Vobořil.

Podle aktuálních statistik má navíc jihomoravský kraj hned po Praze a středních Čechách nejvíce HIV pozitivních v republice.

Roman Hloušek, terénní pracovník o.s. Podané ruce (zdroj: ČT24)

„Čísla jsou alarmující. Za poslední měřené období od srpna 2009 do srpna 2010 přibylo v Jihomoravském kraji dvacet HIV pozitivních. Víc jich za toto období přibylo jen v Praze,“ okomentovala situaci Renata Vaverková, vedoucí odboru epidemiologie Krajské hygienické stanice v Brně.

Narůstá i počet evidovaných lidí, kteří onemocněli žloutenkou. Na projekt, který by zmapoval situaci na brněnské drogové scéně zatím nebyly peníze. Chyběly také certifikované testy, které by vyhovovaly požadavkům Evropské unie. Poslední průzkumy mezi narkomany přímo na ulici se tak dělaly v 90. letech a navíc pouze na žloutenku. V lednu ale dostalo sdružení Podané ruce pomáhající narkomanům 1 a půl milionu korun od Jihomoravského kraje.

Testuje se přímo na ulici z pouhé kapky krve

„Test je trochu podobný tomu těhotenskému, takže ho můžeme provádět přímo v terénu. Propíchne se špička prstu a z kapilární krve se kapička odkápne na náš specializovaný test,“ řekl vedoucí projektu Jiří Valnoha.

Terénní pracovníci se zatím zaměřovali hlavně na romskou menšinu a testy na žloutenku.

„Ty dosavadní výsledky nám potvrdily to, co jsme čekali. A to, že ten výskyt té žloutenky tady je a ne nezanedbatelně. Každý druhý třetí test byl reaktivní a to včetně uživatelů kolem patnácti šestnácti let, kteří ty drogy berou relativně krátkou dobu,“ řekl streetworker Roman Hloušek.

Projekt je plánovaný na dva roky. Sdružení teď rozšíří testy i mezi další menšiny a hlavně cizince z východu. Ti často netuší, jak se nemoci vlastně přenášejí a navíc užívají narozdíl od českých narkomanů místo pervitinu častěji heroin.
 
„U heroinu, který se užívá vícekrát denně, je to riziko mnohonásobně vyšší,“ vysvětlil Vobořil.