Moravské náměstí už má první ze svých čtyř dominant

Brno - Moravské náměstí, jehož rekonstrukce se dokončuje, má novou dominantu - sochu Spravedlnosti. Pochází z dílny akademického sochaře Maria Kotrby, který před dvěma lety se svým návrhem na to, jak si sochu představuje, u radních zvítězil. Měděná socha muže zvedajícího kvádr krášlí prostranství před Nejvyšším správním soudem na Moravském náměstí už týden, dnes ji ale zástupci města odhalili veřejnosti.

Na podzim na náměstí přibudou ještě další tři díla. „Všechna čtyři budou symbolizovat Platónovy základní ctnosti,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára.

Jak sochu Spravedlnosti interpretuje její autor Marius Kotrba:

„Spravedlnost je záležitost těžká a zároveň křehká. Je údajně v rukou těch, kteří vládnou na zemi. Figura Spravedlnosti nevládne, ale potýká se. Na první pohled ztuha, ale pak hmotu kvádru jen lehce přidržuje a vybalancovává. Proud vody ji zespodu jakoby nadzvedává, někdy zlehka, jindy silou.“

Vedle alegorické sochy muže v podřepu s kvádrem, který představuje spravedlnost, se na náměstí objeví i fontána, která bude odkazovat k mírnosti. Moudrost bude na náměstí symbolizovat odlitek historické mapy Brna z doby třicetileté války, kdy město obléhali Švédové.

Dominantou mezi díly má být jezdecká socha markraběte Jošta Lucemburského, odkaz ke statečnosti. „Umístění této sochy jsme ale museli odložit na neurčito. Ze zhruba třiceti návrhů porota zatím žádný nevybrala,“ uvedl náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Na novou podobu Moravského náměstí se Brňané mohou těšit už letos na podzim. „Všechny ostatní sochy se na náměstí objeví už brzy, všechno se musí dokončit do podzimu,“ dodal Rychnovský.

Reakce předsedy NSS Josefa Baxy na sochu Spravedlnosti

Jestli tohle vyjadřuje hledání a dosahování spravedlnosti, tak opravdu pro nás, kteří kolem toho budeme každý den chodit do práce, to bude znamenat zamyšlení, jestli to děláme dobře.

Socha vzbuzuje rozporuplné reakce

Co na této soše vyjadřuje spravedlnost? Ptají se mnozí z diskutujících lidí. Někomu připomíná stěhováka, jinému zase dělníka, který zvedá těžký kvádr. Dalším se zase nelíbí, že se k soudu, od kterého čekají spravedlnost, obrací zády. A příliš se asi nelíbí ani předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi. Ne všichni ale podobu sochy odmítají. Ti ale byli dnes v menšině, patřili mezi ně hlavně účastníci slavnostního odhalení.