Letecká linka Brno-Praha bude fungovat dál

Brno - Vedení Jihomoravského kraje včera dohodlo zachování přímého leteckého spojení Brno-Praha. Reagovalo tak na záměr Českých aerolinií, které chtěly počet letů z Brna do Prahy maximálně redukovat kvůli ztrátovosti této linky, která byla vyčíslena na dvacet milionů ročně. Kraj, jenž považuje zachování leteckého spojení za strategické, se proto dohodl s jiným provozovatelem - společností Central Connect Airlines (CCA).

Na linku Brno - Praha naváže CCA začátkem zimního letového řádu od 1. listopadu 2010, kdy s provozem linky skončí České aerolinie. Přidělením takzvaného Code Share budou mít i nadále klienti ČSA a CCA možnost využít rozsáhlé sítě linek do evropských i dálkových destinací. To platí také pro cestující na Trase Praha - Brno. „Jen asi 18 procent cestujících využívalo linku vysloveně pro let z Brna do Prahy a zpět. Pro většinu je to možnost, jak přímo z Brna letět dál do vzdálenějších destinací,“ vysvětlil předseda představenstva Letiště Brno Jiří Filip.

„Pro ekonomiku regionu, pro jeho dostupnost a rozvoj je zachování tohoto spoje nesmírně důležité. Toto řešení navíc rozpočet kraje nebude stát ani korunu navíc,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

„Pro brněnské letiště má zachování této pravidelné linky nehraditelný význam, bude zajišťována standardním dopravcem s výbornou úrovní služeb cestujícím,“ dodal předseda představenstva Letiště Brno Jiří Filip.

Letadlo Saab 340 o kapacitě 33 míst a rovněž posádky společnosti CCA nebudou na lince do Prahy ničím novým, protože již dosud mezi Prahou a Brnem létajípod značkou Českých aerolinií na základě pronájmu.CCA také z Brna v květnu 2010 zahájila pravidelné spojení dvakrát týdně do chorvatského Zadaru.

Spoje mezi Brnem a Prahou budou v zimním letovém řádu rotovat třikrát denně. Cena letenky by se měla pohybovat kolem 1500 korun stejně jako dosud.