Památkáři chtějí v Lysicích obnovit unikátní fíkovnu

Lysice - Památkáři plánují rekonstrukci historické fíkovny, která je součástí zámeckého zahradnictví v Lysicích na Blanensku. Jde o unikátní objekt z 19. století. Mimořádný je tím, že má posuvnou střechu, která se v parném létě otvírala. Obnova fíkovny přijde podle hrubých odhadů na pět milionů korun. Obdobnou fíkovnou se nemohlo pochlubit žádné z panských sídel na Moravě.

Lysický objekt je evropskou raritou. Byl postaven, protože majitelé zámku z rodu Dubských našli zalíbení ve fících. Proč se tak stalo, se neví. Možná to souvisí s hrabětem Erwinem Antonínem Annou Dubským (1836-1909), který absolvoval cestu kolem světa a přivezl si z ní řadu předmětů včetně unikátní kolekce fotografií z východní Asie.

„Již loni jsme si z pražského strahovského kláštera přivezli sazenice fíků. Letos nám dají první plody. Zatím je máme v naší oranžerii,“ uvedla kastelánka Martina Medková Rudolfová. Zchátralá fíkovna sloužila dlouhá léta jako skladiště. Fíkovníky se do ní vrátí po rekonstrukci objektu. Památkáři nyní pracují na stavebním projektu. Návštěvníci zámku by za několik let mohli obdivovat nejen plody fíkovníků, ale především důmyslný mechanismus střechy.