Burčákovou sezónu odstartovalo vinobraní ve Velkých Pavlovicích

Velké Pavlovice - Jihomoravská vinařská sezóna je dneškem zahájena. Už tradičně ji otevřelo vinobraní ve Velkých Pavlovicích. I když se vinaři nejdříve obávali, že nedokáží včas vyrobit dostatek burčáku, návštěvníci dnešní slavnosti rozhodně nelitovali.

Na úplně první vinobraní v roce mohou příznivci jihomoravského tekutého zlata tradičně vyrazit do Velkých Pavlovic. I letos jich do tohoto místa zavítaly stovky, a to i přesto, že kvůli zpožděné sezóně nebylo do poslední chvíle jasné, jestli bude dostatek hlavní přísady podzimního veselí – moravského burčáku. „Nechci říct, že by byl trošku kyselejší, ale není úplně vyzrálý. Každopádně chutná dobře i tak,“ odmítl obavy s úsměvem organizátor vinobraní Roman Veverka.

Velkopavlovické vinobraní má více než stoletou tradici, v současné velkolepější podobě je organizátoři připravili už pošesté.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Vinaře nejen na Velkopavlovicku trápilo letos špatné počasí a hlavně i různé choroby. Úroda proto bude menší. Kvalita ročníku 2010 ale zatím ohrožena není. „Pokud nás čeká babí léto a bude dostatek sluníčka, tak se dá předpokládat, že by hrozny mohly dozrát. Vinař, který si počká a révu dobře ochrání, ten se přívlastkových vín určitě dočká,“ je optimistický předseda spolku místních vinařů Pavel Lacina.

Radost z nové sezóny ale místním vinařům částečně zkazila nedávná aféra. Zemědělská a potravinářská inspekce odhalila, že firma Vinium vyráběla víno z hroznů s neověřeným původem. Ani tato kaňka by ale pověst skvělé kvality místního vína ohrozit neměla.