Hasičské stanice v kraji se zatím neruší, hasičům pomůže kraj

Blanensko - Uvažované rušení některých stanic profesionálních hasičů v kraji se minimálně odkládá. Ředitelství jihomoravských hasičů se dohodlo s vedením kraje. Kraj hasičům slíbil finanční pomoc. „Pro období příštího roku je tato hrozba zažehnána. Hejtman Michal Hašek a jeho koaliční partneři slíbili, že Jihomoravský kraj nám bude přispívat částkou, která by nám chyběla na provoz těchto stanic,“ řekl ČT ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Velké obavy z rušení stanice profesionálních hasičů měli například v Kunštátě na Blanensku. Starostové obcí z okolí si nechali spočítat, že pokud by z Kunštátu hasiči zmizeli, lidé z téměř čtyřicítky vesnic by museli čekat na příjezd záchranářů až dvakrát déle, než říkají předpisy. Včera o problému jednali na setkání Dobrovolného svazku obcí Olešnicko. „Podle našich výpočtů by se to dotklo 37 obcí a to opravdu není žádná legrace. Čekat někde 30 minut v převráceném autě na dojezd profesionálního auta, které vás vyprostí, je pro nás nemyslitelné,“ vysvětluje starosta Olešnice Zdeněk Peša (nez.).

V regionu je přitom řada míst s velkým požárním nebezpečím, například olešnická mlékárna skladuje velké množství čpavku, který využívá na chlazení. V ohrožení by se ocitly i místní památky - kunštátský nebo lysický zámek. Úspora v řádu statisíců ročně prý za takové riziko nestojí, shodují se starostové.

Starostové o možném zrušení hasičské stanice v Kunštátě na Blanensku (zdroj: ČT24)

Navíc výpadek profesionálů by dobrovolní hasiči sotva mohli nahradit. „Profesionální hasiči mají vybavení, který my nemáme, například techniku na vyprošťování osob při dopravních nehodách,“ říká olešnický dobrovolný hasič Kamil Holek. Kunštátské stanici HZS přitom hrozil konec už před pěti lety. I tehdy se starostové bouřili a stanici se podařilo na poslední chvíli před plánovaným zrušením zachránit.