Vojtěch Jasný uvádí v Brně svých 25 filmů

Brno - Největší přehlídka českých i zahraničních filmů režiséra Vojtěcha Jasného startuje v pondělí v brněnském kině Art. Tematický festival, který potrvá až do neděle, divákům připomene blížící se výročí narození legendárního režiséra pocházejícího z moravské Kelče. Vojtěch Jasný se osobně zúčastní i projekcí svých filmů a besed s diváky.

Kromě filmového promítání festival doplní i výstava fotografií z filmů Vojtěcha Jasného v galerii kina Art. Režisérovu autorskou tvorbu od pátku představí Moravská galerie, tam budou k vidění Jasného autoportréty a snímky měst nebo krajin. „Festival jsme pojmenovali Dobrý rodák Vojtěch Jasný. Divákům představíme pětadvacet filmových děl, což je zatím největší ucelená prezentace díla Vojtěcha Jasného,“ řekla mluvčí Brněnského kulturního centra Jana Fantová. Režisér, který kvůli festivalu přiletěl z New Yorku, oslaví 30. listopadu pětaosmdesáté narozeniny.

Vojtěch Jasný (*30.listopadu 1925)

Narodil se 30. listopadu 1925 v moravské Kelči, vystudoval pražskou FAMU (1951), působil v Československém armádním filmu a od roku 1956 ve Filmovém studiu Barrandov. V roce 1970 odešel na protest proti okupaci do exilu, žil v Salzburgu a v Mnichově a od roku 1984 žije v New Yorku. Jeho dílo čítá přes padesát titulů, z nichž větší část vznikla v zahraničí. Své projekty realizoval vedle Československa v Číně, Rakousku, Německu, Izraeli, Francii, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Finsku, Kanadě a v USA.

Vojtěch Jasný v Brně uvádí přehlídků svých filmů (zdroj: ČT24)

Festival zahájí film Všichni dobří rodáci z roku 1968. „Na pondělní zahájení festivalu přijede i herečka Drahomíra Hofmanová, pro niž byla právě účast ve filmu Všichni dobří rodáci první filmovou zkušeností,“ doplnila Fantová.

Vojtěch Jasný proslul v 60. letech jako básník filmového plátna a mezinárodně ceněný tvůrce. Do dějin vstoupil jako jedna z legendárních osobností, jež formovala moderní tvář české kinematografie. Začínal ve dvojici s Karlem Kachyňou budovatelskými dokumenty, poté se stal jedním z hlavních představitelů kritického filmu a tvůrcem osobitého autorského stylu.

Jeho zahraniční tvorba obsahuje hrané i dokumentární filmy pro kina i televizi, přednášel na vysokých filmových školách a dodnes působí na New York Film Academy. Po listopadu 1989 se pracovně čas od času navrací do vlasti.

Program festivalu Dobrý rodák Vojtěch Jasný (Zdroj: www.bkc.cz):