Na zámku v Kunštátě skončila sezóna a naplno se rozjely opravy

Kunštát - Zatímco na většině hradů a zámků se dveře pro návštěvníky zavřou až s posledním říjnovým dnem, na zámku v Kunštátě na Blanensku už turisty vystřídali restaurátoři. Aby všechny opravy za tři miliony korun stihli v termínu, museli začít pracovat už v těchto dnech.

Na zámku Kunštát se naplno rozjely opravy. Pro letošní rok dostala památka tři miliony korun z programu na záchranu architektonického dědictví od ministerstva kultury. V minulých letech přitom zámek dostával jen kolem jednoho milionu korun. „Největší částka, a to milion a půl, šla na restaurování dvě stě let starého zahradního litinového schodiště, které bylo v hodně špatném stavu,“ řekl kunštátský kastelán Radim Štěpán.

Nejviditelnější změnou při prvním pohledu na zámecká křídla budou dva zrestaurované klasicistní vstupní portály z počátku 19. století. „Portály byly v havarijním stavu. Když jsme je začali opravovat, zjistili jsme, že jeden má zásadně narušenou statiku. Navíc byly portály hodně poničené, zejména zelenou olejovou barvou, kterou byly natřeny ve dvacátém století,“ vysvětlil restaurátor Jan Krupka.

Kastelán Radim Štěpán o rekonstrukci kunštátského zámku (zdroj: ČT24)

Nejen opravit, ale doslova zachránit je také třeba stropy ve třetím patře zámku. Zámek byl totiž dlouhá léta bez dobré střechy a zatékalo do něj. „Veškeré práce, které tady probíhají, jsou financovány z programu záchrany památek architektonického dědictví ministerstva kultury. Tyto peníze musí být využity do konce listopadu,“  upřesnil Štěpán.

Zatímco letos dostal zámek Kunštát na opravy tři miliony korun, příští rok nepřijde z programu na záchranu architektonických památek ani koruna. Ministerstvo kultury dá totiž peníze jen památkám v havarijním stavu. Opravy fasády a zpřístupnění další části prohlídkové trasy se tak zámek ani v příštím roce nejspíš nedočká.