Na valašském kopci Kohútka se dnes definitivně vymazala hranice mezi Českem a Slovenskem

Nový Hrozenkov - Výjimečným se stal 28. říjen pro všechny, kteří se dnes vydali na kopec Kohútka nedaleko Nového Hrozenkova. V den oslav republiky totiž společně se Slováky definitivně vymazali hraniční čáru mezi Českem a Slovenskem. Byli tak mezi prvními, kdo ochutnal pohostinnost prvního slovensko-českého infocentra, které vzniklo přímo na hraniční čáře mezi oběma kdysi společnými státy.

Závora – byť jen symbolická – podlehla pile z rukou historických ochránců hranic, takzvaných portášů, kteří je před staletními střežili. Na oslavu nové roubenky, která leží zčásti na Slovensku a zčásti v Česku, byla vypálena i slavnostní salva a pokračovalo se ve všech součástech tradičních oficialit.

„Ve velkém sále, který je zároveň galerií, se v zimním období budou dělat řemeslné dílny, ale jinak bude sloužit ke vzdělávání, k setkávání, ke kulatým stolům,“ vysvětlil Milan Orálek, jednatel Českého svazu ochránců přírody z Valašského Meziříčí, jehož organizace je jedna z mnoha, které o vznik infocentra přímo na pomezí obou států usilovaly.

Milan Orálek k otevření I.slovensko-české infocentrum (zdroj: ČT24)

Akt záměrně naplánovaný na výročí vzniku Československa byl zpestřen  vernisáží fotografií a ukázkami lidových řemesel.

„Otvíráme další kapitolu rozvoje tohoto kopce Javorníků a mám z toho velkou radost,“ prohlásil náměstek Zlínského kraje Libor Lukáš. „Vztahy mezi Čechy a Slováky zde byly vždycky dobré a tohle místo je jedině utuží,“ dodal jeho protějšek z Trenčianského samosprávneho kraja Milan Panáček.

K vybavení stylového objektu náleží i stroje pro zimní údržbu běžeckých tras a letní kosení horských luk - českých i slovenských. Celkové náklady dosáhly 22 milionů korun, z nichž většinu pokryly evropské fondy.