Záchranáři cvičili vyproštění pasažérů z lanovky

Macocha/Moravský kras - Zachránit pasažéry, kteří zůstali v kabince lanové dráhy. To bylo zadání pro pro dvanáctku hasičů, účastnících se každoročního cvičení v Moravském krasu. Kabinová lanovka vedoucí od Macochy ke vstupu do Punkevních jeskyní převeze každý rok dvě stě tisíc lidí. Hasiči z Brna a Blanska proto musí být připraveni zasáhnout v případě jakýchkoliv potíží.

Dvěstěpadesát metrů dlouhá lanovka je v provozu už patnáct let a za dobu své existence převezla přes tři miliony lidí. Během celé doby k žádné „ostré“ akci nedošlo.

„Podle zákona máme povinnost dělat podobné cvičení minimálně jedenkrát za rok. Kdyby se skutečně něco stalo, musí být všichni cestující z kabiny na zemi do dvou hodin,“ vysvětlil náčelník lanové dráhy Radek Hejč.

Záchranáři cvičili vyprošťování pasažérů z lanovky (zdroj: ČT24)

Samotným spuštěním cestujících na pevnou zem ale práce záchranářům nekončí, to nejhorší čeká na hasiče v příkrém svahu.

„Terén má sklon přes šedesát procent, takže musíme všechny stále jistit. Pokud má zachraňovaný jakýkoliv problém s pohybem, musíme použít nosítka,“ dodal Radek Hejč.

I když mají hasiči na spuštění přepravovaných osob podle českých norem dvě hodiny, spuštění figuranti - pracovníci lanové dráhy - byli na zemi do několika minut.