Brněnští sběratelé vystavili své nablýskané veterány

Brno – Rodinný motocykl pro tři osoby, sajdy, vojenské motorky nebo špičkové závodní motocykly z meziválečného období – to je výčet těch nejzajímavějších exponátů rozsáhlé výstavy 50 let Veterán Automoto Clubu v Technickém muzeu v Brně. Přes šedesát historických jednostopých vozidel zapůjčili brněnští sběratelé muzeu ze svých soukromých sbírek. Některé exponáty jsou na veřejnosti k vidění poprvé.

„Nejstarším motocyklem zastoupeným na výstavě je domácí značka Walter z roku 1908. Je to motocykl s řemenovým pohonem – opravdový motorový dědeček,“ představila víc než sto let starou motorku mluvčí Technického muzea v Brně Sylvia Dyková. Návštěvníky určitě zaujme i luxusní závodní motocykl Indian Daytona z roku 1928. Na veřejnosti je vystavován poprvé za svůj dlouhý život.

Každá z vystavených motorek má zajímavý osud. O některé se jejich majitelé starají po celý život, jiné byly poškozeny během války a další bylo třeba zachránit ze šrotu. „Například motocykl značky Ariel byl v padesátých letech kompletně celý přejet traktorem i s vlečkou, řízeným opilým traktoristou. Pak se z něj měla stát půdní fréza, ale současný majitel ho naštěstí v tomto katastrofickém stavu koupil a zachránil,“ řekla Dyková.

Mluvčí Technického muzea v Brně Sylvia Dyková o výstavě (zdroj: ČT24)

Ne všechny vystavené motocykly jsou ale nablýskané a zrenovované. Některé z nich na rekonstrukci ještě čekají, jiné jsou schválně ponechány ve stavu, jak byly nalezeny jako opravdové svědectví historie. „Návštěvníci tak mají možnost srovnat staré stroje s nablýskanými veterány,“ dodala Dyková.

Na výstavě jsou zastoupeny hlavně anglo-americké značky motorek, jako například Harley-Davidson, Norton, Ariel, Sunbean a Indian, ale společnost jim dělají také tuzemské vozy značek Böhmerland nebo Walter. Doposud největší výstavu historických motocyklů brněnských sběratelů je možné v Technickém muzeu vidět do konce února 2011.