Soud snížil trest za vydírání bývalému pracovníkovi pohřební služby

Brno - Nejvyšší soud vyhověl dovolání bývalého pracovníka žďárské pohřební služby Radka Kunce, kterého soud poslal za vydírání, ublížení na zdraví a podplácení na devět let do věznice s ostrahou. Místo toho má za mřížemi strávit jen šest let. Soud nahradil rozsudek novým verdiktem, kterým Kunce uznal vinným ve věci vydírání. Za to si ve věznici s ostrahou odsedí šest let. V části rozsudku, která se týkala míry viny ve věci ublížení na zdraví, ale soud poslal případ zpět krajskému dovolacímu soudu.

Kunc pracoval v minulých letech ve žďárské pohřební službě. Údajně zastrašoval lidi, kteří s ním nechtěli spolupracovat. Například sanitáři, po němž chtěl, aby mu předával kontakty na pozůstalé, vyhrožoval likvidací. Podle slov státního zástupce Jana Mrlíka Kunc provozoval „kšeft s mrtvými a pozůstalými“.

Kunc se údajně podílel i na fyzickém útoku na sanitáře, údajně útok zorganizoval. Nejvyšší soud teď ale nařídil krajskému soudu, aby znovu objasnil míru Kuncovy viny v této věci.

Kunc chtěl navíc například zlikvidovat majitele konkurenčních firem tím, že jim nechá zapálit nebo vyhodit do vzduchu auta.  Už dříve byl Kunc pravomocně odsouzen pro vydírání se zbraní. Proto na něj soudy pohlížely jako na recidivistu. Kauzou se opakovaně zabývaly soudy ve Žďáru nad Sázavou a Jihlavě. Výše vyměřeného trestu se několikrát změnila.