Stočená plátna Slovanské epopeje trpí, tvrdí znalecký posudek

Moravský Krumlov - Znalci předali Moravskému Krumlovu posudek, ze kterého vyplývá, že plátna natočená na válce trpí. Znalci se do zapečetěné expozice dostali před několika týdny. Kvůli nim došlo na krátkou dobu  k odpečetění expozice. Znalci na místě zjistili, že prostory, kde jsou plátna vystavena, jsou vyhovující a plátnům tam nehrozí žádné riziko. České televizi to potvrdil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP09).

Expozice s 20 Muchovými plátny, zobrazujícími výjevy z dějin Slovanů, je na žádost části Muchových potomků zapečetěna, a to kvůli jejich sporu s Prahou o vlastnictví díla. „Jsme připraveni ji nechat pod dohledem strážníků rozpečetit, nechat restaurátora z pražské galerie, aby si díla prohlédl a pak ji následně opět zapečetit,“ uvedl Třetina, který s představiteli města i vedením Jihomoravského kraje usiluje o ponechání díla v Krumlově.

S požadavkem na to, aby si dílo před zahájením jednání o osudu epopeje prohlédl restaurátor, přišel při nedávném setkání s Třetinou nový pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Tomu dnes svoji souhlasnou odpověď zaslal Třetina písemně. V dopise je i znalecký posudek, jenž si nechal Moravský Krumlov k epopeji zpracovat.

Galerie hlavního města Prahy chystala převoz pláten, krumlovský úřad ho ale zakázal. A tak zůstalo pět pláten chráněných igelitovým obalem srolovaných na válce ležet v zámku. Igelit ale podle členů Muchovy nadace barvám na plátně škodí. Teď to potvrdil i znalec, který obrazy zkoumal v polovině listopadu.