Končí regulace cen nájemného. Mnozí podnájemníci se bojí o existenci

Jižní Morava - Od Nového roku začíná dlouho avizovaná revoluce v bydlení. Prvního ledna na jižní Moravě kromě krajských měst - Brna a Zlína - končí regulace cen nájemného. Majitelé nemovitostí je mohou nájemníkům zvýšit na tržní hodnotu. Sdružení majitelů domů proto zveřejnilo ceny takzvaného obvyklého místního nájemného, podle kterého mohou nájemcům určovat maximální výši měsíční platby.

V jihomoravském kraji až na Znojmo například neklesne cena za metr čtvereční pod 90 korun. A to je pro obyvatele nájemních domů noční můra. Dosud totiž v regulovaném nájmu platili maximálně 60 korun za metr čtvereční. Za dvoupokojový byt tak od příštího roku mohou zaplatit až o dva tisíce korun navíc. 
  
„Pro nás by to byla katastrofa, jsme totiž s manželem v důchodu. Nevím vůbec, kam bychom šli, a s majitelem se těžko domluvíme,“ prohlásila jedna obyvatelek domu v Břeclavi, která si nepřála uvést svoje jméno. Právě tam se chystá největší zdražení.

Ceny nájemného od 1. ledna 2010 na jihu Moravy

Břeclav      95,2 Kč/m2
Blansko      97,0 Kč/m2
Vyškov      95,2 Kč/m2
Znojmo      76,5 Kč/m2
Hodonín     91,3 Kč/m2
Brno        122,9 Kč/m2

Deregulace cen nájemného se obává spousta obyvatel bytů (zdroj: ČT24)

Jestli majitelé v příštím roce navýší nájemné na tržní hodnoty, to není zatím jasné. Jediný průzkum mezi majiteli udělalo brněnské sdružení nájemců, kde končí regulace až v roce 2012. Podle jeho výsledků by většina této možnosti využila.

„Podle mých informací by 85 procent majitelů zvyšovalo nájemné tak, jak jim umožňuje deregulace, 10 procent to řeší tím, že má menší, než jak to umožňuje zákon, nebo dokonce zůstává jako v roce 2010,“ vysvětlila závěry průzkumu Helena Vařejková, předsedkyně brněnského OSMD.

Konec regulace nájemného platí i u obecních bytů.  Většina radnic, které si měly stanovit svůj cenový „strop“, tak již učinila. Regulace u městských bytů ve většině jihomoravských obcí se zastavila na částce 56 korun na metr čtvereční. Kromě Břeclavi, tam bude zřejmě bydlení v městských bytech dražší. „Bude to asi sedmdesát korun za metr čtvereční, ale ještě se uvidí,“ prohlásil místostarosta Břeclavi Luboš Krátký.

Nájemné v obecních bytech tak i nadále zůstane výrazně nižší. Soukromí majitelé by ale neměli jít pod cenu obvyklého nájmu a pokud se s nájemníky nedohodnou, rozhodne soud. Konkrétní ceny nájemného zveřejnil na svých webových stránkách Institut regionálních informací. Vlastní cenovou mapu s obvyklým nájemným, která bude k dispozici v lednu, ale připravuje i ministerstvo pro místní rozvoj.