Dálnici do Brna možná postaví Rakušané

Brno/Vídeň - Jihomoravský kraj má další plán, jak po dvaceti letech spojit Brno s Vídní. Důležitou roli by v plánech jihomoravských radních měla hrát rakouská strana, konkrétně společnost ASFINAG, která má na starosti výstavbu dálnice z Vídně na hranice České republiky. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) by se tak vyřešil dlouhodobý problém s dopravním spojením obou měst a hlavně by se ušetřily peníze.

„S minulou vládou premiéra Fišera jsme jednali o  tom, že oslovíme rakouskou vládu. V případě, že by se vlády dohodly, rakouská společnost by postavila i českou část dálničního spojení Vídně s Brnem,“ řekl České televizi hejtman Hašek. Spolupráce by se podle něj mohla realizovat formou tzv. PPP projektu.

PPP

PPP (z anglického Public Private Partnership, tedy partnerství veřejného a soukromého sektoru) je v zahraničí obecně uznávaným způsobem zajištění veřejných služeb nebo veřejné infrastruktury.

Základem PPP projektu je dlouhodobý smluvní vztah, ve kterém veřejný a soukromý sektor vzájemně sdílejí užitky a rizika vyplývající ze zajištění veřejné infrastruktury nebo veřejných služeb. Výhodou PPP je sloučení zkušeností, znalostí a dovedností obou sektorů a přenesení odpovědnosti za rizika na sektor, který je dokáže lépe řídit.

zdroj: www.pppcentrum.cz

Záměr spolupráce touto formou potvrzuje ministerstvio dopravy ČR. „Hodláme čerpat z té výhody, že rakouská strana už tam v tuto chvíli má stavební stroje a šlo by o pokračování stávající stavby,“ říká mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský.

Rakouská strana ale optimismus českých politiků mírní. "PokračovánídálniceA5na seversměrem do České republiky je plánováno na rok 2013. Spolupráce s českou stranou teď pro nás není tématem," napsal České televizi mluvčí ASFINAG Bau Management Christoph Pollinger.