Baťova nemocnice ve Zlíně dostane pokutu za chybné ozařování pacientů

Zlín – Tři roky dostávali onkologičtí pacienty Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně vyšší než předepsané dávky záření. Závažné pochybení potvrdila loňská inspekce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Vedení nemocnice podalo k nálezu námitky, s těmi se ale dnes úřad vypořádal. Nemocnici teď čeká správní řízení, ve kterém jí hrozí až desetimilionová pokuta.

Námitky, kterými nemocnice odpověděla Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost na jeho zjištění, dnes úřad zamítl. Nijak totiž nezpochybňovaly protokoly inspektorů. Obsahovaly spíše vysvětlení toho, co se stalo a ujištění, že pochybení nemohlo mít zásadní vliv na zdraví pacientů. Ivana Zachariášová ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost nechtěla obsah dopisu Baťovy nemocnice blíže komentovat. Vedení nemocnice to také opakovaně odmítlo s tím, že jde o interní záležitost.

„Připravujeme rozhodnutí o uložení pokuty. Pokuta ve správním řízení může být v krajním případě až desetimiliónová. Tak vysoko ale nepůjdeme, rozhodnutí bude na nižší částku,“ potvrdila České televizi Ivana Zachariášová. Podle ní se Baťova nemocnice ještě bude moci k pokutě vyjádřit. „Jestliže si nemocnice najde konkrétního viníka celého problému, může ho postihnout sama. Státní úřad pro jadernou bezpečnost ale může pokutovat pouze držitele povolení k provozování jaderného zařízení -  a tím je nemocnice,“ upřesnila Zachariášová.

Nadměrné ozařování

Pacienti dostávali dávky vyšší o 10 až 45 procent. Úřad ale v tomto případě toleruje odchylku pouhých 5 procent.

Problémem nemocnice nebylo jen nadměrné ozařování, ale také snaha celou záležitost ututlat. Tehdejší primář onkologie Milan Kohoutek měl pochybení nemocnice při ozařování nahlásit úřadu. To ale neudělal. „Na nadměrné ozařování přišel můj kolega. Výše záření byla upravena, ale primář nesplnil svoji povinnost a nic úřadu nenahlásil,“ potvrdil před časem bývalý fyzik onkologie Jindřich Žaludek.

Vyšší dávky dostávali pacienti od roku 2002, kdy moderní onkologické centrum zahájilo provoz, do roku 2005. „Dávky byly podle našich zjištění vyšší o 10 až 45 procent,“ uvedla v minulosti Ivana Zachariášová ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Jak nebezpečné vyšší záření bylo, záleží na tom, jakým pacientům bylo aplikováno. Podle informací jaderného úřadu věnovali onkologové Baťovy nemocnice zvýšenou pozornost čtyřiadvaceti nejvíce přezářeným pacientům. Žádné následky se u nich zatím neprojevily.